Efter att ha fått flera förfrågningar från er läsare om tips på vinterkängor, kommer här ett inlägg där jag går igenom ett antal olika alternativ i olika prisklasser och varianter. Bara ett litet urval så klart, då utbudet är gigantiskt om man bara tar sig för att rekognosera ordentligt.
Så kallade Jumper boots är oerhört populära, och det finns många modeller som liknar denna Cambridge från Alfred Sargents Exlusive linje. Crockett & Jones Coniston så klart, Carminas jumper boot hos Skoaktiebolaget, Barker Lambourne med flera. Sargents alternativ är med Dainite-sula, och ger mycket känga för pengarna, priset är på cirka 3400 SEK. Finns bland annat hos A Fine Pair of Shoes.
En annan jumper boot, men med fårullsfoder för de riktigt kalla dagarna när man ska vistas längre utomhus, från Herring Shoes. Modellen heter Tregony, har Dainite-sula och kostar ungefär 2000 kronor hos Herring.
Klassisk chukka från Crockett & Jones, vid namn Tetbury, på 348-lästen och med Dainite-sula. Mycket mångsidig sko, som funkar från höst till vår över hela vintern. Finns att köpa på massvis med ställen, bland annat hos Pockets där den kostar cirka 3700 SEK.
Balmoral boots är ett elegant kängalternativ som fungerar utmärkt även till kostym. De finns ofta i olika tvåtonsalternativ, som denna från Carmina 80092 i mörkbrunt läder och ljusbrunt mockaskaft. Har York-sula där midjan är i läder, resten gummi. Kostar 3800 kronor hos Skoaktiebolaget.
Italienska John Brommel är specialiserade på fodrade kängor, som håller riktigt fin kvalitet, och som dessutom finns att köpa på en del ställen här i Sverige. Exempelvis hos Davidssons Skomakeri i Uppsala, där denna mockachelsea-boot med Commando-sula kostar 4900 kronor.
Grövre brogue-kängor är favoriter hos många. Här Alfred Sargents Hannover i mörkbrun grain, med ordentlig Commando-sula. Hos Shoe Healer kostar den Cirka 3400 kronor.
Vi avslutar med det riktigt tunga artilleriet. För riktigt vinter och mer krävande underlag finns exempelvis denna brutala derby-känga, modellen Windermere från Herring. Veldtschoen-konstruktion som ger mycket vattentät sko, med dubbel Commando-sula och kraftigt grain-läder i burgundy. Kostar cirka 3100 kronor.
Sist men knappast minst en riktig boot från tyska Shoepassion, med modellbeteckningen #694. De här skorna kan du traska runt i oländig vinterterräng en hel dag med utan att frysa, fullfodrad med lammull och dubbel Commando-sula. Priset ligger på cirka 2800 kronor.
—
Förövrigt så finns nu Shoegazing också på Instagram. Där kommer det publiceras en hel del egna bilder på mina skor, andras skor, butikers skor med mera. Massvis med inspiration med andra ord. Så se till att följa @shoegazingblog .
Intressant läsning! Beställde faktiskt ett par Loake Burford för bara någon timme sedan.
Tycker Meermins Tan Country Calf är värda att nämnas. Ser bra ut på bild, har beställt ett par så får återkomma huruvida bilderna överensstämmer med verkligheten.
http://www.meermin.es/ficha_articulo.php?id=4080
Hehe, har beställt samma modell, borde skickas snart. Ska bli kul att se hur bra de är. Får man jämföra med Bexley (hoppas ej) eller nåt bättre (hoppas)?
Gjorde mitt förra kängköp i början med mindre erfarenhet och kunskap och har på nära håll fått se ett par sunk-Loake lösas upp nästan helt trots mycket kärlek. Det är min jämförelsepunkt.
Sicket kul inlägg, kängor är ju högaktuellt för oss uppe i Norden. Jag tycker dock man ska vara lite försiktig med fodrade kängor. Har ett par fodrade (lammull) skor och det är oerhört sällan de går att använda, de blir helt enkelt för varma. Resultatet blir att man svettas väldigt mycket om fötterna, och då börjar man till slut frysa. Brytpunkten för att kunna använda dem brukar vara ungefär -20, vilket det inte är väldigt ofta i landets södra delar. Såvida man inte ska ut i -20 eller kallare och stå vaktpost (eller stillastående iaf) rekommenderar jag hellre att man använder dubbla knästrumpor, precis som i lumpen. Fungerar mycket bättre i min åsikt. Någon annan som har samma erfarenhet?
Och ”for the record”: Vad är en dubbel commando-sula som anges ovan hos Windmere från Herring? Är det bara ett uttryck för en kraftig variant av commando-sulan eller finns det något tekniskt bakomliggande?
Jag har ett par Northcote från C&J för de mer dressade tillfällena. Ville egentligen ha ett par Harlech men de finns ju enbart med lädersula vilket inte är så praktiskt i Sverige. Nu skall jag komplettera med ett par grövre kängor för chinos och jeans och väljer mellan jumpern från Carmina och C & J Coniston som ju är snarlika. Om jag minns rätt så köpte du Carmina. Vad fick dig att välja den jämfört med t ex Coniston? Mer sko för pengarna eller något annat?
Hur länge håller ett par gummisulor egentligen? När man pratar om kvalitetsskor och varför det kan vara värt att investera i ett par så verkar det ju som att de helt enkelt håller bra mycket längre än ett par billiga skor (om man tar hand om dem). Gäller detta även när det är gummisulor på? Måste man ta hand om gummisulor på något speciellt sätt? Går det att byta ut gummisulor som typ dainte eller kommandosulor (eller vad det nu kallas)?
/ Simon
De två översta är ju fantastiskt fina. För James Bond fantasten kanske C&J Islay can vara något om de fortfarande går att få tag i. @ Simon. Min erfarenhet är att gummisulor håller länge. De är betydligt hårdare än tex ett par Ecco skor där sulan är ganska mjuk för att ge lite svikt. Det går att byta Dainitesulor men det är ganska dyrt (ca 1600 kr) så det får ju vara ett par fina skor eller några man är väldigt förtjust i. //DrDre
Jag kommer in på min tredje säsong med C&J Northcote med danitesula och tåjärn, de är slitna en del längst bak på klacken, så den kan jag behöva byta efter den här vintern eller möjligtvis efter nästa vinter. Men resten av sulan känns knappt som om den har slitits alls. Så några år till klarar den innan en hel omsulning krävs. Och det kan vara värt att jag använder dessa kängor 3-4 dagar per vecka från oktober till april. Jag har bara lagt på kräm på den delen av sulkanten som är av läder, gummit har jag inte gjort någonting med.
Tack för alla kommentarer.
Lano: Det är precis som med dubbel-lädersula, att man har en extra lädermellansula mellan rand och yttersulan, bara att då yttersulan är i gummi. De flesta av modellerna ovan har dubbel gummisula, nämnde det bara på den modellen dock. En enkel dainite-sula tex blir riktigt nätt.
Jonas: Stämmer att jag har Jumper bootsen från Sko-AB. Valde de dels för färgen, föredrar mellanbrun före tan för en vinterkänga, men framför allt för den grymma kombinationen med commandosula som ändå är nätt, utan stormrand och så.
Simon: Du har ju redan fått en del svar, men som skrivs ovan så håller gummisulor väldigt bra. Oftast längre än lädersulor, inte minst då slitytan i regel är större både på klack och sula. Slits klacken ner är det enkelt att klacka om, men när sulan är sliten behöver som nämnts det göras en helomsulning. Detta då man inte som vid läderomsulning kan spara midjan och bara byta slitdelen, här måste hela sulan bort, så kostar ca 1500-1900 kronor i regel. Men är inga problem att göra.
Håller med dig om färgen och att sulan på Carmina Jumpern är nätt. Sulorna på Hannover och Windermere är på tok för grova för min smak. Däremot tycker jag det är en udda detalj att den saknar stormrand. Det borde vara självklart på en lite grövre känga för att få extra vattenskydd. För egen del hade jag inte haft något emot en stormrand.
Jag har länge funderat på samma modell. Om du skulle vilja fota dem i naturligt ljus då de har anlänt och publicera några bilder på en bildtjänst (http://imgur.com eller liknande) och därefter länka dem bland kommentarerna i detta inlägg för att hjälpa spekulanter såsom jag, då skulle jag bli mycket tacksam.
Köpte själv nyligen dessa Loake Fisher: http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=7&shoeid=7337.
Har inte hunnit gå in dem ordentligt, men de känns som ett par skor jag kommer behålla många vintrar framöver. Snygga var de också.
Lano – I agree with you regarding wearing more socks rather than buying insulated boots: especially for use around town. My winter ”town” boots are unlined but one size larger than my normal size to allow for an insole and thick socks. Living in Edmonton means I do have to also own a pair of true snow boots because it does often get below -20 here in the winter.
Damn, I’m glad I live in Gothenburg, where we extremely rarely reach below -20. Nice to see that you foreigners start to use the comments field as well, keep doing that!
Fick hem just precis de Meermin-kängorna igår. Färgen är snarlik skorna högst upp i inlägget och stämmer hyfsat väl med bilden på Meermins hemsida. Dock har mina något mindre rödton. Jag brukar ha UK 8-8.5 i storlek. Valde 8.5 vilket funkar bra, men det är möjligt att 8 hade varit ett bättre val.