London super trunk 2022

Förra helgen hände blev det äntligen av. Den fjärde upplagan av London Super Trunk Show ägde rum, en underbar dag som samlade nästan 1 200 besökare från hela världen, som tog del av kvalitetsskor i alla dess former och tre VM-tävlingar. Här är ett reportage från dagen med massor av bilder.

 

Ursprungligen var det planerat att äga rum för två år sedan, men pandemin sköt upp det flera gånger, nu kunde vi så äntligen gå vidare med det. Evenemanget organiserads av mig och med hjälp av Justin FitzPatrick från The Shoe Snob blog och ägde rum mitt i centrala London, på 12 Regent Street strax nedanför Piccadilly Circus. Här ligger eventlokalen Showcase.co, samma plats som förra gången och lika uppskattad. Det ligger på gatuplan, är ljust och luftigt och har en bar som serverar drycker, kaffe och snacks. Eftersom vi precis har kommit ut ur pandemin var vi ganska osäkra på hur uppslutningen skulle bli, särskilt eftersom många besökare brukar resa in. Redan 20 minuter efter att vi hade öppnat dörrarna tittade jag och Justin på varandra och kunde konstatera att det skulle bli en bra dag. Och det blev det verkligen! Nytt besöksrekord med nästan 1 200 totalt med mycket fler internationella besökare än vi förväntat oss (det var bara folk från Asien som var färre än tidigare år, på grund av att många länder där fortfarande har restriktioner när man reser hem igen etc.), en fantastisk stämning under dagen, massor av skor som testades och beställdes på plats och många fler som beställs följande veckorna. Supe rtrunken i London är fortfarande Mötesplatsen med stor M för kvalitetsskoindustrin.

Nästan 1 200 personer kom in genom dörrarna under dagen, en fantastisk uppslutning.

Nästan 1 200 personer kom in genom dörrarna under dagen, en fantastisk uppslutning.

Lokalen ligger ungefär så centralt i London som man kan vara.

Lokalen ligger strax nedanför Piccadilly Circus på Regent Street, alldeles intill ingången till skogatan Jermyn Street.

Vackra skor på ofta vackra utställningsbord. Här CNES Shoemaker.

Vackra skor på ofta vackra utställningsbord. Här CNES Shoemaker.

Människor som gör sig redo för prisutdelningen skomakeri världsmästare.

Människor som gör sig redo för prisutdelningen vid VM i skotillverkning.

Vi såg också att trenden med att innehåll från evenemanget spreds i olika kanaler online växte ytterligare, med massor av foton, filmer och skriftliga slutsatser av vad man såg och testade under dagen som spreds, så att även de som inte hade möjlighet att besöka eventet kunde ta del av det åtminstone delvis. Vi livestreamade också från scenhändelserna och visade utställningarna (se dessa filmer nedan, tyvärr hade två tekniska problem med svart skärm halvvägs in) och på Saphirs Instagram, och videor filmades av bland annat Kirby Allison för hans Youtube-kanal senare och av Carréducker för konferensen Independent shoemakers. Vad som också är trevligt att se är att även om det förvisso inte är något som Pitti Uomo, är supertrunkdagen en dag där man kan se många underbart klädda personer som visar upp stilfulla kläder och naturligtvis skor. Vi ska försöka visa lite mer av dessa i den här artikeln också.

Tre välklädda på en bild. Gary Tok, författare till Master Shoemakers, går ut, där vi hade Simran och Joanne från The Garment Girls. Bild: Bild: Christopher L Proctor

Tre välklädda på en och samma bild. Gary Tok, författare till Master Shoemakers, går ut, där vi hade Simran och Joanne från The Garment Girls. Bild: Saphir / Christopher L Proctor

The shoemaking world champs shoes were closely studied, filmed and photographed during the day.

The shoemaking world champs shoes were closely studied, filmed and photographed during the day.

Kirby Allison filmar för sin YouTube-kanal, där Daniel Wegan från Catella Shoemaker, en del av juryn, gick igenom styrkorna hos de bäst placerade skorna i världsmästerskapen i skomakeri.

Kirby Allison filmar för sin YouTube-kanal, där Daniel Wegan från Catella Shoemaker, en del av juryn, gick igenom styrkorna hos de bäst placerade skorna i VM i skotillverkning.

På utställningsgolvet hade vi tio utställare som visade upp ett brett utbud av kvalitetsskor i olika prisklasser. Det kinesiska premiummärket Acme Shoemaker imponerade på besökarna med sina RTW- och MTO-erbjudanden i absolut toppklass (tyvärr kunde de inte själva resa hit på grund av de covid-restriktioner som fortfarande gäller i Kina för personer som kommer tillbaka från Europa, så de representerades av Tor Jonsson på plats). Från Indien hade vi Bridlen, med snyggt tillverkade skor Goodyear-randsydda skor den klassisk stil med randsömmar gjorda direkt på bindsulan. Daniel Wegan, före detta världsmästare i skomakeri, visade upp sitt varumärke Catella Shoemaker som erbjuder de absolut bästa bespoke-skor man kan få tag på. Det märke som kanske skapade mest oklarheter var CNES Shoemaker från Vietnam, som fokuserade på sitt nyaste sortiment av handrandsydda skor som finns tillgängliga för cirka 4 000 kronor.

Ett bord fyllt med skönheter från Acme Shoemaker. Bilder: Austin Lam Tin Hang

Ett bord fyllt med skönheter av Acme Shoemaker.

Bridlens bord med fokus på välgjorda, prisvärda klassiker.

Bridlens bord med fokus på välgjorda, prisvärda klassiker. Bilder: Mori of Shoemakers / Austin Lam Tin Hang

Ett mästerverk av Catella Shoemaker. Bild: Patrick "Ticho" Gessner

Ett mästerverk av Catella Shoemaker. Bild: Patrick ”Ticho” Gessner

CNES Shoemaker sole work.

CNES Shoemakers undersida.

Modum Shoes från Tyskland gör saker och ting annorlunda, med hjälp av en mobilapp med 3D-skanning för att samla in data för en personlig sula, vilket gör det möjligt att erbjuda en typ av bespokeskor för endast 5 000 kr. Mori of Shoemakers, som har sitt säte i Hongkong och som har handrandsydda supereleganta skor tillverkas i Kina, representerades av den skräddarsydda skomakaren Masaru Okuyama, som varit med och startat upp projektet. Den spanska premium- och skräddarsydda skomakaren Norman Vilalta har deltagit i evenemanget tidigare, och hans lekfulla skapelser är alltid en syn att beskåda. Samma sak med Paolo Scafora från Italien, med fantastisk patina och många mönster som man i princip inte kan se någon annanstans, på deras fina handgjorda skor. Septieme Largeur från Frankrike har Goodyear welted skor i prisklassen 300 euro, allt från klassiker till djärva patineringar, titta till exempel på de spektakulära blå tredubbla stövlarna med munkband. En annan populär utställare är den svenska återförsäljaren Skolyx, som visade upp ett stort urval av TLB Mallorcas prisade Artista-sortiment, samt Yanko-erbjudanden som deras belgiska loafers, stövlar och sneakers.

Exempel på olika former av lister från Modum Shoes.

Exempel på olika former av lister från Modum Shoes.

Magnifik Mori of Shoemaker chukka, med mera.

Magnifik Mori of Shoemaker chukka, med mera. Bild: Mori of Shoemakers / Austin Lam Tin Hang

Norman Vilalta tog troligen ett nytt rekord i antal visningsprover.

Norman Vilalta tog troligen ett nytt rekord i antal visningsprover på en superstam.

Karaktäristiska grejer av Paolo Scafora.

Karaktäristiska grejer av Paolo Scafora, Norvegese och inverterade dekorationsstickor.

Septieme Largeurs bord, med ett uppenbart iögonfallande gloria-par.

Septieme Largeurs bord, med ett uppenbart iögonfallande gloria-par.

Skolyx-bordet var försett med TLB Mallorca Artista-skor, den mycket prisade mellanklasslinjen.

Skolyx-bordet var försett med TLB Mallorca Artista-skor, den mycket prisade mellanklasslinjen. Bild: Patrick ”Ticho” Gessner

Eventets huvudpartner, det världsledande premiummärket för skoputsning Saphir, ställde naturligtvis också ut och sålde massor av skoputsning under dagen. Ett mycket trevligt nytt tillägg var den kostnadsfria skoputsningstjänsten som de hade inrättat, där Sam Norsworthy från Tricker’s / The Valet putsade besökarnas skor. Sam var förmodligen den hårdast arbetande mannen på plats, jag vet inte hur många par han lyckades putsa under dagen men det var många, det var i princip en kö med folk som väntade på att få utnyttja tjänsten under hela dagen. Utställare var också partnern Bresciani, den italienska strumptillverkaren som tillverkar lyxiga strumpor av hög kvalitet, och många besökare tog chansen att lära känna deras utbud närmare. Slutligen hade vi det brittiska skrädderiet Cad & the Dandy på plats, som har tagit Savile Row med storm med sitt moderna skrädderiutbud, där man gör både saker i egen regi och mycket prisvärda asiatiska full bespoke, samt RTW-plagg och accessoarer. En partner som också hjälpte oss med mycket var The Valet, där Tom Beecroft (tidigare The Jaunty Flaneur) som erbjuder en fantastisk skoputsservice i London tillsammans med bland annat ändringsskräddare och kemtvättsexpertis.

Saphir's table were packed with their shoe care products.

Saphirs bord packat med skovårdsprodukter.

Sam Norwsorthy vid Saphirs bord arbetade hårt med att putsa besökarnas skor.

Sam Norwsorthy vid Saphirs bord arbetade hårt med att putsa besökarnas skor. Bild: Mori of Shoemakers / Austin Lam Tin Hang

Socks by Bresciani, like being in a candy shop.

Strumpor av Bresciani, som att vara i en godisbutik.

Stora överskjortor med mera från Cad & the Dandy.

Overshirts med mera från Cad & the Dandy.

Redan 15 minuter efter öppnandet på morgonen satte sig de tre patina-finalisterna vid sina bord för att förvandla ett par skor TLB Mallorca Artista till något spektakulärt, med hjälp av läderfärger, krämer och vaxer från Saphir. Dessa var John Chung från Singapore, Sony Mai och Toan Junie, som båda arbetar för Corthay i Frankrike. Efter fem timmars hårt arbete presenterade de alla några spektakulära saker för juryn, som beslutade att tilldela Toan Junie världsmästartiteln. Hans sko uppvisade en otrolig skicklighet, med superfina övergångar, fin precision längs kanterna, även i svåra hörn, svåra delar som att hålla sulsömmen i ljus färg vid tåpartiet för att få en vacker blandning med ovanlädret och så vidare.

De tre patina-finalisterna intervjuas. Jag till vänster, sedan John Chung, Toan Junie och Sony Mai.

De tre patina-finalisterna intervjuas. Jag till vänster, sedan John Chung, Toan Junie och Sony Mai. Bild: Saphir / Christopher L Proctor

Just started painting.

Precis börjat måla.

Toan Junie i arbetet med sina skor.

Toan Junie i arbetet med sina skor.

Toan Junie, världsmästare i skopatina.

Toan Junie, världsmästare i skopatinering.

Finalisten Sony Mai med sitt sista par.

Finalisten Sony Mai med sitt sista par.

John Chung med sitt sista par.

John Chung med sitt sista par. Bilderna ovan: Saphir / Christopher L Proctor

De sista. Från vänster: Toan Junie med den vinnande skon, sedan Sony Mai och John Chung.

De färdiga skorna. Från vänster, vinnande skon av Toan Junie, sedan Sony Mai, John Chung.

Mitt på dagen ägde finalen i VM i skoputsning rum, och det är också den här gången som det förmodligen var som mest trångt, med hundratals människor framför scenområdet. Under 20 minuter putsade Christian Vingsand från Norge, Naoki Ueda från Japan och Ash Samsudin från Singapore en helt ny Loake 1880 Aldwych sko. Tre professionella skoputsare som visade upp sin skicklighet, där Ash Sam slutligen kröntes till vinnare för sin magnifika putsning över mer eller mindre hela skon, han lyckades framhäva lädrets skönhet och karaktär.

Finalen av världsmästerskapen i skoputsning pågår.

Finalen av VM i skoputsning är på väg att starta.

Engagerad publik.

Engagerad publik. Bild: Saphir / Christopher L Proctor

Hard work.

Hårt arbete.

De sista paren. Från vänster: Ash Sam vann, sedan Christian Vingsand och Naoki Ueda.

De färdiga skorna. Från vänster: vinnande skon från Ash Sam, sedan Christian Vingsand, Naoki Ueda.

Världsmästare i skoputsning, Ash Sam.

Världsmästare i skoputsning, Ash Sam.

Christian Vingsand med sin sista sko.

Christian Vingsand med sin färdiga sko.

Naoki Ueda med sitt fina arbete.

Naoki Ueda med sitt fina arbete. Bilder: Saphir / Christopher L Proctor

Det första som besökarna såg när de kom in i lokalen var 30 rödbruna longwing full brogues. Dessa var bidragen till VM i skotillverkning, och det var verkligen ett spektakulärt bord. En mängd olika tolkningar av modellerna visades upp, från extrema utställningsföremål med höga klackar till klart utilitaristiska grövre exemplar med tjocka sulor och brutala klackar, och allt däremellan. Bespokeskomakare från 19 länder hade pressat sig själva till sin absoluta maxnivå. Juryn av bespokeskomakare och skoexperter, som under eftermiddagen före eventet träffades för att bedöma alla skor, tilldelade japanen Wataru Shimamoto guldmedaljen, Ken Kataoka från Japan silver och Kenjiro Kawashima från Sydkorea brons. Tre mycket olika bidrag, som alla verkligen höll högsta klass när det gäller både svårighetsgrad, utförande och design. Det som skilde Shimamoto åt i slutändan var den extremt felfria tillverkningen och finishen. Trion kommer att dela på en prissumma på 70 000 kronor som kommer från sponsorerna Kirby Allison, Master Shoemakers och Parker Schenecker, bror till skoentusiasten Edmund Schenecker som tragiskt nog avled förra året. De tre kommer också att få en handgjord syl gjord enligt deras önskemål av Phil Norsworthy. Du kan se mer av de tre bästa i den här artikeln, och mycket mer av dem och alla andra tävlingsskor kommer att komma i två stora artiklar senare. Dessa skor tillsammans med patinavinnaren kommer att åka på en turné runt världen senare i år, mer information om det kommer också att komma.

Vi pratar redan om nästa års upplaga av detta event, planerar några nya spännande saker och ser fram emot att vidareutveckla allt. Tills vidare tack till alla som var med och gjorde förra lördagen till en minnesvärd dag!

De 30 världsmästarna i skomakeri

De 30 skorna som deltog i VM i skotillverkning. Bild: Patrick ”Ticho” Gessner

Den vinnande skon av Wataru Shimamoto.

Den vinnande skon av Wataru Shimamoto, som numera är baserad i Tokyo med sitt eget märke Orma Shoemaker, arbetade tidigare för Il Micio i Florens. Bild: Mori of Shoemakers / Austin Lam Tin Hang

Det mest spektakulära bidraget i år var troligen det här andraplacerade bidraget av Ken Kataoka.

Det mest spektakulära bidraget i år var troligen det här andraplacerade bidraget av Ken Kataoka.

En av mina favoriter var Christophe Corthays bidrag, som slutade på fjärde plats, med denna otroliga botten, med en sula helt gjord av läder.

En av mina favoriter var Christophe Corthays bidrag, som slutade på fjärde plats, med denna otroliga botten, med en sula helt gjord av formade läderbitar.

Ett mycket häftigt handtag i form av ett skospår av den mongoliska tillverkaren Ganbaatar Batjarga.

Ett mycket häftigt handtag för skoblock av den mongoliska tillverkaren Ganbaatar Batjarga.

Another cool sole.

Ännu en häftig sula av Marat Ablakov från Kazakstan.

En panna av Phil Norsworthyn som alla de tre bäst placerade skomakarna får. Han hade också en liten plats på Catellas bord där han visade upp sina verktyg

Sylhandtag av Phil Norsworthyn som alla de tre bästa i VM-tävlingen kommer att få. Han delade också med sig av en liten plats på Catellas bord där han visade upp sina verktyg

Närbild av ett handtag.

Närbild av ett handtag.

Guldmedaljen i den här tävlingen går till Japan.

Guldmedaljen i den här tävlingen går till Japan. Bilderna ovan: Patrick ”Ticho” Gessner

Crowded.

Mycket folk.

Lovely shoes on one of the visitors, I believe they are made by Atelier du Tranchet.

Härliga skor på en av besökarna,s om jag tror är gjorda av Atelier du Tranchet.

Well worn boots.

Välanvända skor.

Casual style visitors...

Besökare med avslappnad stil…

...och mer formellt klädda.

…och mer formellt klädda.

Massor av skor testades under dagen.

Massor av skor testades under dagen.

Masaru Okuyama pratar med kunderna vid Moris bord.

Masaru Okuyama pratar med kunderna vid Moris bord. Senaste bilderna: Saphir / Christopher L Proctor

Lovely loafer on Mori's table.

Fantastiska loafers av Mori.

Fiddle back waist.

Fiddle back-midja.

Nice balmoral oxford.

Trevlig balmoral oxford.

Sneakers och träningsskor från Skolyx, med imponerande specifikationer för priset.

Sneakers och träningsskor från Skolyx, med imponerande specifikationer för priset.

Yanko Belgian loafers.

Yanko Belgian loafers. Bilder: Mori of Shoemakers / Austin Lam Tin Hang

TLB Mallorca Artista gummisula.

TLB Mallorca Artista gummisula. Bild: Patrick ”Ticho” Gessner

Acme Shoemaker sample shoes.

Acme Shoemaker sample-skor.

Black panther seamless wholecut.

Black panther sömlös wholecut.

Baksidan av samma sko.

Baksidan av samma sko.

Great derby.

Fantastisk split toe derby. Bilder: Mori of Shoemakers / Austin Lam Tin Hang

Exklusiva skohorn i metall som alla som beställde Acme-skor under dagen fick.

Exklusiva skohorn i metall som alla som beställde Acme-skor under dagen fick. Bild: Patrick ”Ticho” Gessner

Museum calf leather loafer by Bridlen.

Loafers i museum calf-läder av Bridlen.

Snygg sula med tåhängringar av metall.

Snygg sula med infällda tåjärn.

Bridlen people talk with visitors.

Förklaring av konstuktion för besökare.

Cat's paw heel.

Cat’s paw klack. Bild: Patrick ”Ticho” Gessner

Brescianis bord fullt av strumpor.

Brescianis bord fullt av strumpor.

Sock talk.

Strumpsnack.

Paraplyer och skjortor på Cad & The Dandy's table

Paraplyer och skjortor på Cad & The Dandy’s bord.

Några av Saphirs produkter

Några av Saphirs produkter.

Den italienska skomakaren Paul Bogdan Bietanu.

Den Italien-baserade bespokeskomakaren Paul Bogdan Bietanu.

Corthay wholecuts on a visitor.

Corthay wholecuts på en besökare.

Skomakare Nicholas Templeman pratar med Paul Schenecker

Den brittiske bespokeskomakaren Nicholas Templeman pratar med Paul Schenecker, som flög in från Florida.

Not every event one see visitor down on the floor to shoot photos.

Inte alla event som man hittar besökarna på golvet för att fotografera. Bilder: Saphir / Christopher L Proctor

Som förra gången hade vi ett bord som stod mer i mitten av rummet med besökare som cirkulerade runt dem, för en mer dynamisk atmosfär.

Som förra gången hade vi bord som stod mer i mitten av rummet med besökare som cirkulerade runt dem, för en mer dynamisk atmosfär.

Shine contest.

Putstävlingen.

A lot of effort.

Det är en stor ansträngning att putsa en sko ordentligt på bara 20 minuter.

Under juryns genomgång, Justin Fitzpatrick till vänster, jag till höger.

Det är tydligen roligt att göra jurygenomgång. Justin Fitzpatrick, Tom Beecroft och jag. Bilder: Saphir / Christopher L Proctor

Win.

Vinnarskon.

Katia Moura, innehållsansvarig på Saphir, tillsammans med Ash Sam, som är mästare i shine.

Katia Moura, Business Development and Content Manager på Saphir, tillsammans med Ash Sam, som vann tävlingen.

Patina created.

Patina under uppsegling.

John Chung målar skor.

John Chung målar skor. Bild: Saphir / Christopher L Proctor

De färdiga patinorna.

De färdiga patinaskorna.

Väldigt cool jodphur av Norman Vilalta.

Väldigt cool jodphur av Norman Vilalta.

Spanish flair.

Argentinsk-spansk stil. Bilder: Mori of Shoemakers / Austin Lam Tin Hang

En härlig lazyman.

Catella Shoemaker adelaide, ungefär så bra som det kan bli.

Catella Shoemaker adelaide, ungefär så bra som det kan bli.

Black plain cap toe oxford.

Svart plain cap toe oxford.

Fine making.

Fin making. Bild: Patrick ”Ticho” Gessner

Trängsel runt Paolo Scaforas bord.

Trängsel runt Paolo Scaforas bord. Så här såg det ut runt många utställares bord stora delar av dagen, vilket gjorde det lite knepigt att ta bilder ibland.

Talks with visitors.

Prat med besökare.

Classic Scafora bottom.

Klassisk Scafora-syla.

Scafora samples.

Scafora samples.

Blue beauties by Septieme Largeur.

Blå läckerheter av Septieme Largeur. Bilder: Mori of Shoemakers / Austin Lam Tin Hang

After and before.

Före och efter.

Unlined loafer.

Ofodrade loafers.

By CNES table.

Vid CNES table.

En alligator oxford.

En alligator oxford. Bild: Patrick ”Ticho” Gessner

Twisted strap loafer.

Twisted strap loafer.

Modum Shoes from Germany, skräddarsydda för dem som inte har råd med skräddarsydda skor.

Modum Shoes från Tyskland, bespoke-skor för dem som inte har råd med bespoke-skor.

Milad Mafi från Modum Shoes med en intresserad besökare.

Milad Mafi från Modum Shoes med en intresserad besökare. Bilder: Mori of Shoemakers / Austin Lam Tin Hang

Olika runda tår.

Olika oxfords.

Vi ser redan fram emot nästa års evenemang!

Vi ser redan fram emot nästa års event!

 

LIVE STREAMING

Tyvärr resulterade någon form av tekniskt problem i svarta skärmar en bit in i två av videorna nedan, vi ber om ursäkt för detta. Allt såg bra ut under hela inspelningen, och var kontrollerat när vi startade streamingen, men något problem dök upp en bit in som inte var synligt för oss när vi filmade.