Stockholmsbaserade Skoaktiebolaget lanserar idag sitt senaste tillskott i märkesfloran i butiken, inget mindre än brittiska Foster & Son, som häromåret öppnade den första nya skofabriken på över ett decennium i brittiska Northampton. Premiumskor av finaste märke är vad det handlar om.

 

Foster & Son är en av tre (tillsammans med John Lobb och George Cleverley) fortfarande aktiva firmor av de berömda West End-bespokeskotillverkarna i London. Grundat 1840, och sedan 70-talet har man hållit till i en lokal mitt på skogatan Jermyn Street. Under många år erbjöd man förutom sin full bespoke också RTW tillverkat av andra fabriker i Northampton, men så för två år sedan satsade man stort och öppnade en egen fabrik. Nu lyfte man nivån på RTW, och tillverkar premiumskor av mycket hög kvalitet av gediget gammalt brittiskt snitt. Läs mer om Fosters bespoke i det här reportaget jag gjort för Manolo, och om nya fabriken i den här bloggartikeln.

Från Fosters nya, fina fabrik.

Från Fosters nya, fina fabrik.

Skoaktiebolaget, som på grund av coronakrisen gör märkeslanseringen enbart online, har tagit in ett tiotal olika modeller från Foster & Son. Allt från en klassisk svart plain cap toe och semi brogue oxford i svart, mörkbrunt och ljusbrunt, till en ofodrad loafer (kommande) och Fosters fina version av split toe derby. Priserna börjar på 9 900 SEK, och då handlar det som sagt om skor av absolut finaste ovanlädren, ekgarvade sulor och mycket noggrant bygge. Skoaktiebolaget har bara modeller från den lite enklare linjen Fosters erbjuder med så kallad square waist. Fosters har också en ännu finare linje likt exempelvis Edward Green Top Drawer och Gaziano & Girling Deco, med fantastiska välvda midjor och mycket tajt skurna, svagt inåtlutande klackar som jag personligen gärna sett representerad. Den kostar dock cirka 7 000 kronor ytterligare, så förstår valet, och för den som vill kan man beställa dessa (och så klart standardlinjen) som MTO.

Semi brogue i ljusbrunt på vacker läst med svagt fyrkantig tå, ett signum från Fosters bespokeverksamhet med legendariske lästmakaren Terry Moore.

Semi brogue i ljusbrunt på vacker läst med svagt fyrkantig tå, ett signum från Fosters bespokeverksamhet med legendariske lästmakaren Terry Moore.

Nu blir det inget event i vår, men tanken är att representanter från Foster & Son kommer vara på plats för trunk shows en eller ett par gånger per år, där man också har möjlighet att beställa Fosters full bespoke och då ha fittings. Mycket glädjande att vi nu börjar få mer möjligheter för bespokeskor i Sverige från olika internationella firmor. På skrädderisidan är utbudet enormt, men skor har varit en annan femma. Förutom de jag tagit till super trunken i Stockholm genom åren (som Maftei, Hiro Yanagimachi och Jan Kielman), så börjar det hända lite nu med återkommande besök av Maftei hos Götrich, Daniel Wegan med Catella planerar att besöka Sverige regelbundet (även Göteborg ibland, vi hade en kombinerad Shoegazing AW och trunk show planerad hos Rob & Co. innan läget med corona fick skjuta det på framtiden) och så då Foster & Son. Hoppas verkligen att fler svenskar tar steget och vågar prova även bespokeskor, och förstå värdet av det.

Prydliga undersidor.

Prydliga undersidor.

Tre olika svarta modeller.

Tre olika svarta modeller.

Grövre derby.

Grövre oxford i grainläder. Alla bilder: Skoaktiebolaget