Norrmannen Lars Jensen som driver Østmo Boots gör saker väldigt annorlunda. Han är en självlärd skotillverkare som tillverkar kängor med en gammal traditionellt norsk konstruktionsmetod, han bestämmer själv vilka skor han vill göra, och köparen lottas sedan fram av alla som anmält intresse av den specifika kängan på hans Instagram.

 

Lars Jensen i sin workshop.

Lars Jensen i sin workshop.

Lars Jensen bakom Østmo Boots började prova att tillverka egna skor 2015, då bosatt i Finland (numera är han tillbaka i hemlandet) och använde sig av främst gamla verktyg som hans farfar som varit skomakare använt, och lärde sig från böcker och Youtube-videos. Han delade med sig av processen att lära sig göra skor på forumet Reddit, där folk sedermera när skorna började se rätt skapliga ut undrade om det fanns möjlighet beställa från honom. Först sa han nej under en tid då han inte kände att skorna han gjorde höll för att ta betalt för, men sedan började han acceptera beställningar. Men, för att behålla den kreativitet och glädje han känt kring att lära sig göra skor och prova nya grejer, och inte bara bli någon som behöver stressa ihop kunders önskemål, etablerade Lars Jensen så småningom en egen, unik affärsmodell. Han gör helt sonika ett par kängor i den storlek och det material han känner för eller har tillgång till just då. Därefter lägger han ut det färdiga resultatet på sin Instagram (han har ingen hemsida), alla som skulle vilja ha exemplaret får anmäla intresse, och bland dessa lottas det sedan fram vem som får köpa skorna (här kan du se hur en lottning går till).

Modellen Type 2 i oljat läder.

Modellen Type 2 i oljat läder.

Vad Lars Jensen fokuserar på med Østmo Boots är en typ av kängor som är en sorts kombination av amerikanska Vibergs Service Boot och traditionella norska becksömsskor, becksømsko, (inte att blanda ihop med allmogetypen svenskskor, som också kallas för becksömsskor ibland här i Sverige). Konstruktionen går ut på att ovanlädret pliggas fast i bindsulan baktill, medan det viks utåt och fästs i en mellansula med en söm, och därefter sys en söm till som sätter ihop ovanläder, mellansula och slitsulan. Tanken är alltså att du aldrig byter mellansulan utan bara plockar bort slitsulan vid omsulning.

Han gör även lågskor emellanåt, som här .

Han gör även lågskor emellanåt, som här, en sko som dessutom är lädersulad vilket inte är hans vanliga habitat.

Østmo Boots tillverkar framför allt två modeller av kängor, Type 1 och Type 2,  medan materialet kan variera hejvilt, allt från traditionella kalvhudar och grainläder till olika veggarvade roughout-läder och läder från mongolisk yak. Han använder ordentliga bindsulor, bara läderkappor och så vidare. Det syns fortfarande att han är relativt ny inom yrket, likväl som det syns att han hela tiden utvecklas. Han tar fortfarande väldigt lite betalt för ett par sett till den arbetstid som går in i ett par, även här har han en oortodoxmodell i att alltid ta materialkostnaden x2. Det brukar innebära att slutpriset hamnar kring endast 6 000 kronor.

Modellen Type 1 i chokladbrunt läder.

Modellen Type 1 i chokladbrunt läder. Alla bilder: Østmo Boots