Loafers är som bekant alltid svårare att få till bra passform på, då du inte har någon möjlighet att med snörning eller spännen enkelt justera hur de sitter. Allra vanligast är att det glappar i hälen, för detta är en enkel självhäftande plöskudde ofta en utmärkt lösning.

 

Många av er som gillar loafers och har ett eller flera par känner säkerligen igen sig i detta, att skorna kanske redan från start eller efter att de har använts en tid och töjt sig en del börjar bli lite lösa, och kanske framför allt börjar glappa lite i hälen. De flesta bryr sig inte om att göra något åt detta, de som gör något brukar i första hand välja att sätta dit de ganska vanliga självhäftande hälgrepp som finns. Det är förståeligt att man väljer att fylla ut i hälen när det är där det glappar, och det kan funka fint, men i de allra flesta fallen så är det ett ännu bättre alternativ att välja en självhäftande plöskudde istället.

Lösa loafers kan var riktigt irriterande. Bild: Royalty-Free/Corbis

Lösa loafers kan var riktigt irriterande. Bild: Royalty-Free/Corbis

Anledningen är att det som framför allt är anledningen till att det blir glapp i loafersen är att foten inte hålls tillräckligt på plats över skons vrist, vilket gör att foten glider framåt lite och det blir släpp baktill. Men att putta fram foten med hälgreppet kan göra att foten hamnar lite fel i skon, medan plöskudden gör att foten behåller sin naturliga och rätta position samtidigt som den håller åt och gör att glapp elimineras. Bästa är just att det är så enkelt att fixa, de här självhäftande plöskuddarna i läder med mjuk skumgummikärna köper du hos exempelvis oss på Skolyx eller hos din lokala skomakare, de kostar kring en hundring, och så tvättar och torkar du rent och sätter fast dem själv.

Jag har skrivit mer om olika passformskorrigeringar, bland annat i den här artikeln.

Båda sidorna av de självhäftande plöskuddarna. Bild:

Båda sidorna av de självhäftande plöskuddarna. Bild: Shoesinsoles