Att hitta Goodyear-randsydda golfskor av bra kvalitet är förvånansvärt svårt, alternativen är få och ofta svårtillgängliga. Det insåg göteborgsbutiken Lester som tagit fram en egen kollektion golfskor tillverkade i Spanien, under namnet Fiddler.

 

Den som regelbundet spelar 18-håls rundor vet hur viktiga skorna är för upplevelsen. Dels handlar det om att ha en stabil sko med bra grepp i underlaget som gör att du kan ha den kontroll som behövs vid svingen. Dels behöver de vara bekväma så du kan gå de många kilometer som avläggs utan obehag, och de måste tåla vätan som inte sällan återfinns i det gröna gräset.
Rätt byggda Goodyear-randsydda skor kan ha alla ovanstående egenskaper, det var också standard som golfskor förr i tiden, men numera är det vanligare med ofta billigare producerade limmade skor, inte sällan i syntetmaterial. De som gör Goodyear-randsydda golfskor är lätträknade, störst är sannolikt Allen Edmonds men de kostar mycket utanför USA, Cheaney hade en fin men dyr linje men har slutat producera dem så svåra få tag på idag, så finns det exempelvis några mindre spanska och italienska märken som har det.

De två full brogue-modellerna till vänster i bild är på en lite rundare läst, de tre semi broguesen åt höger är på en lite nättare läst.

De två full brogue-modellerna till vänster i bild är på en lite rundare läst, de tre semi broguesen åt höger är på en lite nättare läst.

Bröderna Johan och Anders Håman som driver skobutiken Lester på Vallgatan i Göteborg, är själva golsfpelare, och har länge svurit över svårigheten i att hitta bra golfskor. Så även om det kanske inte riktigt går ihop med butikens fokus på workwear-skor och kängor, mer casual Goodyear-randsydda skor och kvalitetssneakers, satsade man på att utveckla en egen linje golfskor av hög kvalitet men till rimligt pris. De fick namnet Fiddler, inspirerat av deras farfar som var fiolbyggare i vilkens verkstad bröderna hängde en hel del när de var unga.

Dubbel vaxad lädersula med slitdelar i gummi gör skorna mycket tåliga, och spikarna är utbytbara.

Dubbel vaxad lädersula med slitdelar i gummi gör skorna mycket tåliga, och spikarna är utbytbara.

Skorna görs i spanska Almansa, de är Goodyear-randsydda, har dubbla vaxade lädersulor med slitdelar i gummi som tål väta mycket väl, och för komfortens skull har de bland annat en vadderad häl. De har naturligtvis utbytbara spikar, dessa är ScorpionSTINGER soft spikes från en av de största leverantörerna Champ, så det är enkelt att alltid skifta dem när de nötts ut. Fem varianter har dem, på två olika läster. Priset ligger på 3 000 kronor inklusive skoblock, vilket känns klart prisvärt.

Min favorit i utbudet är den här bruna semi broguen.

Min favorit i utbudet är den här bruna semi broguen. Två senaste bilderna: Lester

Lester har i samband med utvecklingen av golfskorna passat på ta fram en linje med vanliga, mer casual randsydda modeller, som börjar på 2 200 kronor.

Lester har i samband med utvecklingen av golfskorna passat på ta fram en linje med vanliga, mer casual randsydda modeller, som börjar på 2 200 kronor.