Det finns flera riktigt bra stil- och skobloggar i Asien som är utmärkta källor för kunskap om tillverkarna på kontinenten. Tyvärr är de allra flesta skrivna på japanska eller kinesiska, vilket gör de klart mer otillgängliga även i Google Translate-tider. Nystartade Hong Kong-baserade bloggen The Prologue som skriver på engelska är ett lysande undantag.

 

Närbild på sko från Clematis GInza, en som The Prologue skriver om på sin sajt.

Närbild på sko från Clematis GInza, en som The Prologue skriver om på sin sajt.

 

Bakom sidan ligger tre kläd- och skoentusiaster. Trots att bloggen The Prologue startades för bara drygt en månad sedan har man redan publicerat tre reportage (utöver flera andra om klädestillverkare) från besök hos tre högintressanta bespokeskomakare på olika håll i världen. Hong Kong-baserade japanen Masuru Okayama, italienske Roberto Ugolini (som ju kommer till Shoegazing Super Trunk Show om en dryg månad, mer info om det här) samt japanske Keitaro Takano alias Clematis Ginza. Alla tre inläggen är första delen i serier som följer beställningar hos de tre olika bespokeskomakarna. Det är lite extra kul när man kan jämföra de olika så här konkret ”bredvid varandra”, tre som gör samma sak men på väldigt olika sätt.

 

Färdiga skor provas hos Roberto Ugolini i Florens.

Färdiga skor provas hos Roberto Ugolini.

 

Texterna är som sagt skrivna på engelska, god sådan, och har en som det ofta är på många bloggar en i mina ögon lite väl storslagen ton, men håller sig ändå på rätt sida gränsen och det är inte rakt igenom hyllande. Kvaliteten på bilderna är riktigt bra, och för de riktigt skointresserade är det alltid intressant att se bilder från olika workshops och pågående arbeten.
Förhoppningsvis fortsätter man posta intressanta inlägg med mycket bakom kulisserna material, så har vi med The Prologue ännu en bastion i internetvärlden för stil- och skointresserade att luta oss mot.

 

Hylla med samples hos Clematis.

Hylla med samples hos Clematis.

Rena linjer från Masuru Okayama.

Rena linjer från Masuru Okayama.

Okyama använder bindsulan för att bygga upp mycket av hålfotsstödet (översta bilden är på en färdig undersida från Masuru Okayama).

Okyama använder bindsulan för att bygga upp mycket av hålfotsstödet (översta bilden är på en färdig undersida från Masuru Okayama).

Roberto Ugolini i sin workshop i Florens.

Roberto Ugolini i sin workshop i Florens.

Närbild på dekoration på ett par från Clematis, där de sytt en lite tjockare söm i mitten och på varsin sida om den två tunnare sömmar, vilket ser klart trevligt ut. Bilder: The Prologue

Närbild på dekoration på ett par från Clematis, där de sytt en lite tjockare söm i mitten och på varsin sida om den två tunnare sömmar, vilket ser klart trevligt ut. Bilder: The Prologue