Det finns skofantaster, och så finns det skofantaster. Mannen bakom Cobbler’s Web är en japan med en faiblesse för brittiska bespokeskomakare. På hans sajt har han gjort ett bildbibliotek av alla hans skor från framför allt George Cleverley och Fosters & Son, men också bland andra John Lobb Paris, Marini och Saint Crispin’s. Inspirerad av denna sajt öppnar jag nu också upp en ny del här på Shoegazing, där jag samlar bilder och kort info om alla de skor jag äger eller har ägt de senaste åren.

 

Mycket läckra lazy mans från Henry Maxwell/Foster & Son.

Mycket läckra lazy mans från Henry Maxwell/Foster & Son.

 

Det ska sägas direkt att Cobbler’s Web är en väldigt daterad hemsida, som både är rätt ful och svårnavigerad, skriven på halvknagglig engelska. Innehållet är dock inget annat än fantastiskt. Ett 50-tal bespoke-skor finns samlade med flera bilder på varje, ofta med korta beskrivande bildtexter som gör det extra kul att titta runt, och också ibland med längre texter om skorna och märket de är beställda från. Som sagt är det framför allt två brittiska bespokeskomakare som är hans favorit, George Cleverley  och Foster & Son (samt Henry Maxwell, som är systermärke med Foster & Son och egentligen är samma tillverkare numera, men med olika katalog). Drygt hälften av alla skor är från dessa två, och det är blandat både av vanliga klassiska modeller och mer extravaganta saker som skor med skorpionmedaljonger och färgglatt alligatorläder. Förutom dessa två finns flera andra bespokemärken i herrns garderob, som John Lobb Paris, Corthay, Marini, Messina och Arcando som är tre små italienska bespokeskomakare. Han har också några Saint Crispin’s från tiden då de fortfarande gjorde bespoke (ibland under italienska märket Bonora som de gjorde skor för i SC:s begynnelse när Michael Rollig fortfarande drev företaget). Trots att han är japan är det bara ett par han har från en japansk bespokeskomakare, från Koji Suzuki.

 

Ett par quarter brogues från Foster & Son.

Ett par quarter brogues från Foster & Son.

En radda alligatorskor från Cleverley.

En radda alligatorskor från Cleverley.

Enda japanska i hans uppställning, från Koji Suzuki.

Enda japanska i hans uppställning, från Koji Suzuki.

 

Det är under fliken ”Bespoke shoes” som man hittar hela katalogen med hans skor. De finns också i vissa fall på sidor för respektive märke under ”Shoe-maker”, där det också är foton från deras showroom med mera. Enklast är att surfa runt och upptäcka själv, i och med det röriga upplägget är det nästan hopplöst att förklara var man kan hitta vad. Förutom skor finns också liknande sidor för en del skräddade kläder och även konfektion, och han har också en blogg som skriver om lite allt möjligt, den är dock bara på japanska.
Cobbler’s Web bjuder på lite motstånd, men här finns mängder med inspiration och information om fantastiska skor.

 

Brun full brogue från Messina, liten italiensk bespokeskomakare.

Brun full brogue från Messina, liten italiensk bespokeskomakare.

Ett par från John Lobb Paris.

Ett par från John Lobb Paris.

Ljuvlig sula på ett par full brogues från Foster & Son.

Ljuvlig sula på ett par full brogues från Foster & Son.

Samma tillverkare men här svarta lazy mans.

Samma tillverkare men här svarta lazy mans med så kallad faux brogueing, där

Aggressivt från franska Corthay.

Aggressivt från franska Corthay.

Ett par split toes gjorda av Saint Crispin's för italienska Bonora, för ett antal år sedan, då SC främst gjorde bespoke och som synes också sydde midjorna, till skillnad från dagens uteslutande pliggade midjor. Alla bilder: Cobbler's Web

Ett par split toes gjorda av Saint Crispin’s för italienska Bonora, för ett antal år sedan, då SC främst gjorde bespoke och som synes också sydde midjorna, till skillnad från dagens uteslutande pliggade midjor. Alla bilder: Cobbler’s Web

 

 

 

Inspirerad av Cobbler’s Web och den egentligen ännu värre japanen som ligger bakom Centipede, har jag nu gjort ett eget skobibliotek här på sajten, under fliken med just det namnet. Här finns bilder och kort information om alla skor jag äger eller har ägt de senaste åren, och har åtminstone någon vettig bild på. Tanken är att framför allt ge inspiration, men också viss vägledning emellan märken och storlekar. Den här avdelningen är också skriven på både svenska och engelska, för att göra den mer lättillgänglig även för ickesvenskar. Mycket nöje.