Det här är en sida som har en briljant idé, som sedan kanske inte är hundraprocentigt utförd. Men Sizeadvisors förtjänar ändå att lyftas fram och den kan säkerligen ge bra vägledning för en hel del av er. Det går till så att man skapar ett konto på sidan, och fyller sedan i olika mått på sina fötter. Det finns beskrivning av hur man går till väga. Därefter lägger man in alla de skomodeller man har erfarenhet av, fyller i läst, vidd och storlek och graderar sedan hur väl de sitter samt ger ytterligare någon kommentar om man vill.

 

Här en lista på skor som ska passa mig väl, baserat på mina egna mått och omdömen av passform på skor jag äger, korskört med andra medlemmars mått och erfarenheter.

Här en lista på skor som ska passa mig väl, baserat på mina egna mått och omdömen av passform på skor jag äger, korskört med andra medlemmars mått och erfarenheter.

 

Det Sizeadvisors sedan gör är att samköra ens egna mått och skor med andra medlemmars för att hitta andra modeller och läster som ska passa en. Man kan dels ta upp en lista för att se vad som ska ”passa bäst”, men sedan också söka på tillverkare och läster för att få vägledning i vilken storlek man ska ha och hur de kan tänkas sitta. Det ska sägas direkt att det här, precis som all vägledning som ges när det gäller storlekar, bara ska ses som hjälp och på inga sätt kan garantera en perfekt storlek. Det enda som kan göra det är att prova skorna på riktigt, och så kommer det alltid vara.

 

De allra flesta av oss har inte möjlighet att få bespoke-skor gjorda exakt efter våra mått, och därför är det ständigt en jakt på modeller och läster i världens RTW-utbud som sitter bra på ens egna fötter. Bild: Carréducker Översta bilden: The Rake Online

De allra flesta av oss har inte möjlighet att få bespoke-skor gjorda exakt efter våra mått, och därför är det ständigt en jakt på modeller och läster i världens RTW-utbud som sitter bra på ens egna fötter. Bild: Carréducker Översta bilden: The Rake Online

 

För egen del så fungerar Sizeadvisors skapligt. Jag har bara fyllt i de skor jag just nu har, men har erfarenhet av hur väldigt många fler märken och läster än så sitter, och kollar jag igenom listan på modeller som ska passa mig så känns det som att det oftast verkar stämma rätt väl. Sedan är ju problemet med Sizeadvisors, precis som med alla former av frågeråd i forum, att man går på subjektiva bedömningar i mångt och mycket och att man kan resonera väldigt olika. Av andra som provat sidan så är erfarenheterna lite blandade, vissa tycker att den är rätt värdelös och känner att den inte alls ger förslag som stämmer, medan andra upplever att de fått riktigt bra hjälp och använder sidan frekvent för att försöka hitta rätt vid nya inköp på distans. Tyvärr är sidan rätt ful och inte helt logisk alla gånger, men man lär sig efter hand. Förhoppningsvis kommer den uppdateras vad det lider. Och naturligtvis är det så att ju fler som använder Sizeadvisors, desto större blir databasen och bättre vägledning kan ges.

 

Det finns tydligt beskrivet hur man ska mäta sina fötter för att fylla i de olika måtten. Det är bra att ta varje mått tre gånger, och sedan använda genomsnittet för dessa mått, för att det ska bli så korrekt som möjligt.

Det finns tydligt beskrivet hur man ska mäta sina fötter för att fylla i de olika måtten. Det är bra att ta varje mått tre gånger, och sedan använda genomsnittet för dessa mått, för att det ska bli så korrekt som möjligt.