SM i skoputsning 2023 - Från eventet

För några veckor sedan hölls finalen av SM i skoputsning 2023, som i år hölls på herrekiperingen Ströms i Stockholm, som vanligt i samarbete med skovårdsföretaget Paul Brunngård. Vinnare för tredje gången var Johan Wennerholm, men han fick verkligen slita för det i år, med den jämnaste SM finalen hittills. Här en sammanfattning.

 

Som jag berättat tidigare här på bloggen, så blev det ingen super trunk i Stockholm i år, då jag behövt lägga fokus på första upplagan av New York Super Trunk Show som hölls här i oktober. Därför blev finalen  SM i skoputsning ett separat event i år. Lördag 30 september på eftermiddagen intog vi ovanvåningen i Ströms stora lokaler vid korsningen Svevägen-Kungsgatan mitt i Stockholm. Ett 30-tal åskådare hade samlats, det bjöds på dryck och tilltugg, och så klart stor underhållning under de 20 minuter som finalisterna slet med sin putsning.

Vaxpolish, både vanlig och hårdare mirror gloss-vax, samt nyutvecklat putsvatten från Paul Brunngård.

Vaxpolish, både vanlig och hårdare mirror gloss-vax, samt nyutvecklat putsvatten från Paul Brunngård.

Kvalificerade till finalen var Jonathan Petersson, tidigare finalist 2017 som också driver skoputstjänsten Skovårdsakademien, Simon Karlberg, nybliven skofantast som också faktiskt nyligen startat skoputstjänsten Karlberg Polish and Patina, och så Johan Wennerholm, vinnare 2015 och 2017 och på jakt efter en historisk tredje titel. De hade då 20 minuter på sig att putsa en helt ny randsydd oxford från Ströms så vackra som möjligt, detta med hjälp av vaxpolish och putsvatten från Paul Brunngård.

Jonathan Petersson.

Jonathan Petersson.

Simon Karlberg.

Simon Karlberg.

Johan Wennerholm.

Johan Wennerholm.

Alla tre hade förberett sig en hel del inför tävlingen, inte minst Jonathan och Simon, som tittat mycket på tidigare finaler av VM i skoputsning med mera, och försökt lära sig från de allra bästa. Det syntes också direkt när de satte igång, alla tre, med att mata lädrets porer med vax med hjälp av bara fingrarna. Först en bit in börjar man bygga hårda tunna lager med vax för att få fram glansen.

Samtliga finalister började med bara fingrarna.

Samtliga finalister började med bara fingrarna.

Här har man kommit en bit in i processen.

Här har man kommit en bit in i processen.

Alla tre gjorde verkligen ett strålande jobb, och vi i juryn – Jesper Ingevaldsson, Shoegazing, Anders Sundström, Paul Brunngård, Filip Zellmann, Ströms, och skofantasten Roland Olsson – var överens om att det var jämnaste finalen någonsin, där alla tre verkligen hade kunnat vinna. Efter mycket diskussion gavs tillslut segern till favoriten Johan Wennerholm, som hade fått till även undersidan på skorna och sul- och klackkanterna snäppet bättre än de andra två. Han fick ett par randsydda skor från Ströms värd 3 300 kr, en fylld skovårdslåda från Paul Brunngård värd får 5 000 kr, 3 000 kronor i prispengar, och så klart en guldmedalj.

De tre finalisterna uppradade med sina färdigputsade skor, med vinnaren Johan Wennerholm med guldmedaljen i mitten.

De tre finalisterna uppradade med sina färdigputsade skor, med vinnaren Johan Wennerholm med guldmedaljen i mitten. Bilder: Paul Brunngård

Nedan kan ni se livestreamingen från tävlingen.