SM i skoreparation 2023

I helgen avgjordes SM i skoreparation 2023, i samband med Sveriges Skomakarmästarförbunds kongress. Återigen kammade Amanuel Zemicheal från Bäckmans Skoservice hem titeln, där en sko ska genomgå en halvsulning, klackning och byte av bakfoder.

 

Sveriges Skomakarmästarförbund är branschorganisationen för skomakare i Sverige, och vartannat till var tredje år samlas dess medlemmar för kongress, mässa och bankett. Tillställningen hölls traditionsenligt i år för första gången i Barkarby norr om Stockholm. En av höjdpunkterna under kongressen är avgörandet av SM i skoreparation. Tävlingen går till så att skomakarna får ta valfritt par slitna skor och på den ena skon ska en halvsulning, klackning och reparation av hälfoder göras. I år annonserades tävlingen rätt sent, av olik anledningar, så tyvärr var det bara fem deltagare som hade skickat in bidrag. Skorna visas sedan upp anonymiserade för en jury som bedömer olika parametrar i hantverk och slutresultat, varav en prispall koras. Tävlingen är prestigefull bland skomakarna, inte minst då det ur marknadsföringssynpunkt alltid är bra att kunna titulera sig svensk mästare.

Vinnarreparationen, gjord av Amanuel Zemicheal.

Vinnarreparationen, gjord av Amanuel Zemicheal.

Vinnare blev för fjärde (!) gången i rad Amanuel Zemicheal, som jobbar på Bäckmans Skoservice i Stockholm. Jag var själv på plats och kunde spana in hans arbete, och såväl sulfinish, kantfinish som hälfoder var mycket prydligt utfört. Mobilbilderna här gör det inte riktigt rättvisa tyvärr. På andra plats kom Christoffer Cobb och på tredje Max Aglo. Nu kommer det åter dröja tre år tills nästa mästerskap, detta då skomakarförbundet firar 125 års jubileum 2026.

Andra plats för Christopher Cobb.

Andra plats för Christopher Cobb.

Och tredje för Max Aglo.

Och tredje för Max Aglo.