Minimalistiska randsydda skor

För dem som behöver eller vill prova så kallade minimalistiska skor men fortfarande vill ha välgjorda och snygga dressade skor finns det väldigt få alternativ. Ett sådant är dock det brittisk-thailändska företaget The Last Shoemaker med handrandsydda minimalistiska MTO- och bespoke-skor.

 

Behovet av att skapa sig en egen nisch i den hårda konkurrens vi ser inom området klassiska kvalitetsskor är något som jag har berört flera gånger här på bloggen, på olika sätt. Ett märke som har gjort just detta är The Last Shoemaker. Det är ett gemensamt projekt mellan bespokeskomakaren Payson Muller, ursprungligen från USA men sedan många år tillbaka bosatt i York, England, och Allan Donnelly, från Skottland men bosatt i Bangkok i Thailand där han sedan ett tiotal år tillbaka driver en verkstad där de tillverkar handrandsydda skor. För MTO och semi bespoke görs läster och design av Payson, medan skorna tillverkas av Allan och hans lilla team. De erbjuder också vanliga handrandsydda MTO samt bespokeskor (som helt och hållet tillverkas av Payson i York), men det som är mer speciellt och som alltmer har blivit deras fokus är deras minimalistiska skor.

För dem som inte känner till begreppet är minimalistiska skor, ibland även kallade barfotaskor, i princip så enkla skor som möjligt när det gäller hur de är gjorda för att passa. De har ingen klack, minimalt hålfotsstöd och en mycket bred framfot för att göra det möjligt för tårna att vara helt utspridda. Man kan säga att de är till för att skydda fötterna men inte stödja dem på något sätt, ska vara ungefär som att gå barfota på marken men ha ett skyddande överdrag runt fötterna. Minimalistiska, barfotaskor har blivit allt vanligare ända sedan boken Born to Run av Christopher McDougal publicerades 2009, med fokus på det naturliga löpsteg man hade när man sprang barfota och hur det både potentiellt kunde minska skador och förbättra prestationer. De flesta studier som gjorts om detta gäller tyvärr fortfarande bara löpning, inte vanliga skor som används för att gå (där man fortfarande använder hälarna, till skillnad från barfotalöpning där man springer på framfoten).

Minimalistiska skor från The Last Shoemaker, som har en låg klack för att visa upp sig men som är byggda för att vara helt platta på insidan.

Minimalistiska skor från The Last Shoemaker, som har en låg klack för att visa upp sig men som är byggda för att vara helt platta på insidan.

Som jag berörde nyligen i artikeln om dämpning i skor pekar dock mycket forskning mot att vi åtminstone behöver använda musklerna i fötterna mer än vad vi gör med de flesta moderna skor, vi bör träna fötterna och gå mer barfota, även om stöd och ibland även dämpning behövs i många fall, bland annat eftersom vi lever på andra sätt och i andra miljöer än vad människosläktet gjort historiskt sett (tänk till exempel på att det är först under de senaste 100 åren som delar av mänskligheten har levt i miljöer med hård asfalt överallt). Noterbart är dock att ingen bör gå från vanliga skor till att använda barfotaskor ofta omedelbart, detta behöver göras långsamt för att stärka och vänja fötterna.

Här ser man tydligt hur annorlunda det ser ut med den mycket asymmetriska bananformen.

Här ser man tydligt hur annorlunda det ser ut med den mycket asymmetriska bananformade lästen..

De som är intresserade av detta, kanske prova ett par minimalistiska skor att ha på sig när det passar för att vidga hur man använder sina fötter, då kan The Last Shoemaker vara av intresse. Naturligtvis kan de se konstiga ut med tanke på hur vi är vana vid att skor ska se ut, men de ser i mina ögon definitivt bättre ut än de flesta minimalistiska skor jag har sett, och de är dessutom gjorda på ett riktigt sätt av riktiga material. Det finns två läster, en mer långsträckt som är gjord för att se lite mer ut som traditionella läster. Priset är riktigt bra för handrandsydda skor, MTO börjar på strax under 4 500 kronor. De erbjuder också MTM/semi-bespoke (tillverkat i Bangkok) och full bespoke (tillverkat i York), och som sagt, för alla delar gör de också vanliga skor. Värt att notera är att de har en kampanj nu sitt första år där de erbjuder 900 kr rabatt på alla par någonsin för dem som beställer det första året, som avslutas i maj.

Sole shot.

Sulbild.

A rather special boot make-up.

En lite speciell känga.

En av deras vanliga skomodeller. Alla bilder: Alla bilder: The Last Shoemaker

En av deras vanliga skomodeller. Alla bilder: The Last Shoemaker