Vinnarskon, putsad av Yuya Hasegawa.

Den första världsmästaren i skoputsning, Yuya Hasegawa, har blivit lite av en kändis i sitt hemland Japan. Det senaste beviset på det är en 50 minuter lång dokumentär gjord av det japanska public service-bolaget NHK, nu tillgängligt att se med engelsk voice over under två veckors tid, där också en kort sekvens från en intervju med undertecknad finns med.

 

Det är en del av en dokumentärserie som heter The Professionals, som jag tror sänds på prime time på en av NHK: s kanaler i Japan. Den porträtterar olika människor med mer eller mindre speciella yrken. Det är ganska ambitiösa dokumentärer, men ingen storbudgetprojekt. I dokumentären om Yuya Hasegawa, med underrubriken ”A life that shines from the shoes up”, får vi veta hur han började som en ganska genomsnittlig skoputsare på Tokyo gator, hur hans tävlingsinstinkt fick honom att vilja lära sig allt han kunde och grundade en av de första skoputsbarerna (numera har han flera av dem) i Japan, och hur han har arbetat för att höja statusen för skoputsning i Japan och övriga världen. En del av det var naturligtvis när han vann VM i skoputsning 2017 vid London Super Trunk Show.

Yuya Hasegawa i dokumentären. Den översta bilden visar hans vinnande sko vid VM i skoputsning.

Dokumentären på 50 minuter kan man säga är uppdelad i tre delar, först om det faktiska yrket när han putsar, där du får en del praktiska tips om putsning och får se hur han arbetar. Sedan Hasegawas personliga historia från att växa upp i Chiba utanför Tokyo, och hans väg till skoputsyrket. Och den sista tredjedelen följer vardagen i en av hans skoputsbarer, med fokus på hur en av hans personal kämpar för att klara testet de har innan han får arbeta med kunders skor. Som med alla avsnitt av den här dokument’rserien tar de yrket som porträtteras på stort allvar, på samma sätt som Yuya Hasegawa gör.
Som nämnts kommer du också att se mig kort, i en intervju de gjorde här i Göteborg, där jag talade om VM i skoputsning och Hasegawas vinst i den första upplagan.

Dokumentaren kan ses här på NHK: s internationella sajt, med engelsk voice over, fram till 28 juni.