Bespokeskomakare är i allmänhet ganska konstnärliga och kreativa människor, och det visar sig ofta också inom andra områden än de specifika skorna. Ett sådant exempel är skoblock, där vi kan hitta fantastiska skapelser tillverkade av bespoketillverkare och/eller deras skoblockstillverkare. Här är en titt på några av mina favoriter.

 

Börja med detta mästerverk gjord av den tyska bespokeskomakaren Patrick Frei tillsammans med en professionell fiolmakare. Det var för hans bidrag i VM i skotillverkning 2018, som han vann. Trots att skoblocket inte var en del av tävlingen, tillbringades cirka 40 timmar på det, och den fantastiska skon förtjänade verkligen ett skoblock av denna kaliber också. Toppbilden på ”sportbilsskoblocket” är ett annat av Patricks utmärkta arbeten.

Från en av de mest progressiva bespokeskotillverkarna där ute, till en av de mest konservativa: John Lobb Ltd. (London). De erbjuder dock också några intressanta skoblock, det här är deras lätta reseblock som inte bara är ihåligt utan också har några extra hål i det ovantill. Eftersom det, som jag har skrivit om tidigare, är en missuppfattning att träet behövs för att absorbera fukt, det främsta skälet till att det krävs är eftersom det låter lärdet andas och torka i den bemärkelsen, men det torkar ännu snabbare när är luftigt, så denna lösning som behåller formen och uppnår god cirkulation är bra på många sätt.

Detta är ett spektakulärt, med det jag nämner ovan till nästa nivå. Inte helt färdig på bilden ovan, men ni förstår grejen, ett skoblocksskelett. Det är gjort av Aasen Stephenson, en hantverkare som bland annat gör skoblock till Jeffery West och samarbetar med den stora skoblock- och lästtillverkaren Springline.

Sedd underifrån.

Hitta skoblocket. Aasen Stephenson har gjort många andra spektakulära skoblock, här inspirerat av Morris-mönster.

Ett skoblock snidat och målat för att se ut som alligatorläder. 

Det här är egentligen inte ett skoblock, utan en läst gjord som en konstnärlig display, men så fantastisk att jag var tvungen att inkludera det här också. Detta dinosaurieskelett-block gjordes av bespokeskomakaren Wataru Shimamoto/Orma Shoemaker i samarbete med trähantverkaren Takafumi Mochizuki.

Ihåligt också.

Deckorativt skoblock gjort av japanske skoblocksspecialisten Shoe Tree Works.

Den kanske mest ansedda skoblocks- och lästtillverkaren i världen är fransmannen Hervé Brunelle. Han tillverkar skoblock för många av de mest kända bespokeskomakarna i Europa och är känd för sin utmärkta passform. Hantverksniån är också utmärkt, här är hans klassiska ihåliga version. (Alla bilder är tagna av respektive märke / tillverkare, länkar i texten.)