Split toe derby från japanska Miyagi Kogyo, ett av tre märken som Skomaker Dagestad tar med sig.

Hyllade japanska märket Miyagi Kogyo får nu sin första återförsäljare i Europa, när norska Skomaker Dagestad (som så klart har nätbutik) börjar sälja deras skor. Mycket välgjorda RTW till bra pris.

 

Miyagi Kogyo kallas ofta för Japans Edward Green, då estetiken påminner mycket om brittiska premiummärket. Kogyo är en av Japans äldsta fortfarande aktiva skofabriker, som grundades 1941 på begäran av militären. I fredstid efter andra världskriget har företaget gjort olika typer av skor, främst Private Label-produktion för olika lyxmärken. För den Tokyo-butiken World Footwear Gallery började de göra skor under företagets eget namn, och därifrån har de sedan fått fint renommé. De är en del av Japan Shoes Export Platform, Jsep, som arbetar för att etablera japanska märken i EU inför frihandelsavtalet som träder i kraft nästa år (Jsep som ju också kommer till super trunken i Stockholm 29 september).

Semi brogue i mocka.

Semi brogue i mocka.

Nu är det dock inte en butik i ett EU-land som är först med att erbjuda Kogyo i Europa, utan norska Skomaker Dagestad (Norge har sedan tidigare ingen tull på skor från Japan, så de handlar som vi i EU gör from nästa år redan nu). De har i nuläget två modeller, dels Kogyos omtyckta split toe derby i svart och mellanbrunt läder, med en så kallad HAF-sula (dubbel lädersula fram, enkel vid midjan). Dels en semi brogue derby som Dagestad utvecklat själva ihop med Kogyo, som de har i mörkbrunt läder och mellanbrun mocka, med enkel lädersula. Båda är på en läst med klassiskt rund tå, som passar europeiska fötter väl, har själv provat dem och sitter utmärkt, är normala i storleken. Fler storlekar än de som finns inne nu kommer inom ett par veckor, och förutom dessa modeller kommer också en chukka i höst, och mer senare.

Svarta versionen av split toe derbyn. Syns inte riktigt här, men midjan är svagt välvd.

Svarta versionen av split toe derbyn. Syns inte riktigt här, men midjan är svagt välvd.

I Japan har Kogyo oftast japanskt läder, om än fint sådant, men Dagestad har ändå valt att speca skorna med högkvalitativa delar av europeiskt skinn, från garverierna Annonay och Charles F Stead, för att ha riktigt bra nivå. Priserna hamnar då lite högre än i Japan, de ligger på ca 5 900 SEK (5 450 NOK) för semi broguen, och ca 6 900 kronor (6 450 NOK) för split toen med handsydda ovanlädret. Kunder utanför Norge får momsen återbetald efter köp, men ska sedan betala moms i hemlandet. Riktigt mycket skor för pengarna är det hur som.

Lästform med lite assymetrisk tå. Bilder: Skomaker Dagestad

Lästform med lite assymetrisk tå. Bilder: Skomaker Dagestad