Ännu en super trunk är till ända, ännu en gång är vi mycket nöjda med dagen. Över 700 personer besökte eventet, drygt 100 par skor köptes till ett värde av nästan 350 000 kronor (och många fler beställningar läggs nu dagarna efteråt). Här sammanfattas dagen i text och bild.

 

Det var första året vi inte hade med de två populära märkena Meermin och Vass, vilket gjorde att vi hade räknat med lite minskat besöksantal. Så blev det också, men knappast så att man kan vara missnöjd med över 700 besökare, och som vanligt en mycket trevlig och öppen stämning under dagen. Både utställare, partners, scendeltagare och besökare var väldigt nöjda efteråt. Just responsen från er besökare som kommer fram och ger oss arrangörer så fin feedback är verkligen mycket uppskattat! Som vanligt arrangerade jag eventet ihop med Joakim Berggren, Roland Olsson och Adrien Combier Hogg (som tyvärr dock inte kunde vara med under själva dagen). Och vi var tillbaka på Scandic Anglais vid Humlegården, i lokaler som fungerar väldigt bra för ändamålet.

Myrqvist var en av nykomlingarna.

Framför Yanko/Skolyx bord.

Gaziano & Girling-goodies.

Gaziano & Girling-goodies.

Vi hade som nämnts innan lite annat fokus på utställarna i år, där vi lät fler svenska nätbutiker ta plats med sitt fina utbud av skor i olika prisklasser. Många var nyfikna på Myrqvist, butiken Herrstils egna märke med ett basutbud av Goodyear-randsydda skor i lägre prisklassen. En bra inkörsport till världen av klassiska kvalitetsskor och fint alternativ för den som inte kan eller vill lägga alltför många tusenlappar på ett par. Skolyx med spanska Yanko hoppade in som ersättare förra året, och togs emot väl av er besökare. I år var intresset ännu större, många har förstått att det är riktigt prisvärda skor.
The Sabot var färskast i utställargardet, nätbutiken som lanserades i somras säljer egna märket tillverkade av italienske Antonio Meccariello, riktigt imponerande skor för sin prisklass, och också nämnde italienares Argentum Dux-linje, Andrés Sendra och japanske Yohei Fukudas helt nya RTW/MTO-skor. De sistnämnda var det många som dreglade över.

Gladast att vara på plats var sannolikt far och son Kielman, som var ute på polske bespokemärkets första trunk show någonsin. En hel del tog chansen att prova deras relativt lågt prissatta bespokeskor, där verkligen vad man än kan tänka sig kan beställas. Också deras väskor under namnet Malton Kielman fick uppmärksamhet.
Hiro Yanagimachi anses av många göra bland världens finaste skor. För andra året i rad besökte de Stockholm, och det känns fint att folk i Sverige fått se och uppleva, och i vissa fall köpa, deras imponerande hantverk.
Brittiska premiummärket och bespoketillverkaren Gaziano & Girling var också på plats i år igen, även här handlar det om skor av yppersta klass. Daniel Wegan, Sveriges största stjärna i branschen, som leder deras bespokeavdelning var på plats.

Adeliade från The Sabots private label.

Adeliade från The Sabots private label.

Blått från Kielman.

Blått från Kielman.

Vacker sula på sko från japanen Hiro Yanagimachi.

Myrqvist framifrån.

Myrqvist framifrån.

Norvegese wholecut på Jan Kielmans bord.

Trippel-norvegese wholecut på Jan Kielmans bord.

Yanko-loafers i mellanbrun mocka.

Yanko-loafers i mellanbrun mocka.

Ett annat uppskattat återbesök stod Michael Håkansson för, alias Magic Mike Patina, som målade skor live under dagen, och svarade på många frågor från besökarna.
Förutom skorna så ställde också eventets partners ut. Svenska skovårdsmärket Springyard, ägt av Brunngård, är huvudpartner. De visade bland annat upp sin serie ekologiska skovårdsprodukter, med exempelvis impregneringsspray som miljömärkts av Naturvårdsverket, och deras nya serie fotbäddar och sulor under namnet Springyard Sense.
Nya partners för i år var Berg & Berg med stilrena och prisvärda slipsar, accessoarer och kläder som visade upp ett urval av sitt utbud. Och så Fred & Matt, som utvecklat en modern form av galosch i funktionsmaterial som fler och fler får upp ögonen för som ett alternativ till de vanliga gummigaloscherna. Väskmärket Carl Friedrik hade tyvärr fått förhinder och kunde inte komma.

Stort utbud av skovårdsprodukter hos Springyard.

Stort utbud av skovårdsprodukter hos Springyard.

Slipsar och strumpor hos Berg & Berg.

Slipsar och strumpor hos Berg & Berg.

Fred & Matts speciella galoscher i funktionsmaterial.

Fred & Matts speciella galoscher i funktionsmaterial.

Läckerheter målat av Magic Mike Patina.

Läckerheter målat av Magic Mike Patina.

Scenprogrammet inleddes med att Dennis Boström från Södermalms sko & nyckelservice hade en skovårdsworkshop, där flera besökare var med och putsade skor tillsammans med Dennis, andra följde det hela vid sidan av. Det blev ett rätt bra grepp, där man kunde prova Dennis tips direkt, och fick en tydligare bild av vad det handlade om, samtidigt som många frågor kunde ställas och besvaras, tekniker diskuteras och så vidare.

Sedan var det så dags för den stora finalen av årets SM i skoputsning, i samarbete med Springyard. En tävling som uppmärksammades på flera håll i media inför tävlingen, bland annat i Dagens Industri (betallänk), i Borås Tidning (också betallänk) och i TV4 Nyheterna (även Nyhetsmorgon i TV4 skulle ha besök av en av finalisterna på fredagen, men när en prinsbebis föddes på torsdagkvällen ströks det tyvärr). Finalisterna Anders Sundström, Jonathan Petersson och Johan Wennerholm hade 20 minuter på sig att putsa upp en Loake 1880 Aldwych i Mahogany så snygg som möjligt. Strålande resultat av alla tre, men tillslut kom juryn fram till att tidigare officeren Johan Wennerholm, som också vann SM för två år sedan, gick segrande ur striden och tog årets titel. Med det vann han också skorna från Loake och skovårdspaket från Springyard, samt så klart äran.

Som vanligt avslutade vi med en panel på scen, i år i form av öppen frågestund som för första gången hölls på engelska, då en av deltagarna var Neus Benavent, butikschef för Gaziano & Girlings  butik på Savile Row i London, och också professionell patineringsmålare. Hon hade sällskap av Emil Jansson, grundare av Skolyx, och Emelie Stenlund, bespokeskomakare och reparationsskomakare hos Skomakeri Framåt och Södermalms sko & nyckelservice. De fick bland annat frågor om huruvida intresset för klassiska herrskor nått sin peak eller fortsätter uppåt, där konsensus var att man den riktiga boomen har avtagit men att det fortfarande går uppåt.
Tyvärr har livestreamingtjänsten som användes för sända live från scenprogrammen haft tekniska problem, vilket innebär att det inte spelades in som det ska. Väldigt tråkigt, då det brukar vara många som tittar på grejerna i efterhand.

Dennis Boström på scen under skovårdsworkshopen.

Dennis Boström på scen under skovårdsworkshopen.

Under finalen av SM i skoputsning.

Under finalen av SM i skoputsning.

Vinnarskon, putsad av Johan Wennerholm, tillsammans med dess oputsade syskon. Rätt mäktigt vad man kan åstadkomma med lite polish på 20 minuter.

Vinnarskon, putsad av Johan Wennerholm, tillsammans med dess oputsade syskon. Rätt mäktigt vad man kan åstadkomma med lite polish på 20 minuter.

Vi vill tacka alla som på olika sätt var en del av eventet, och gjorde det till en så trevlig tillställning som det blev! Vi arrangörer tar gärna emot input från er besökare på vad som varit bra och vad som kan förbättras, så vi kan fortsätta utveckla eventet.

 

The Sabot och Meccariello-skor.

Skor från Antonio Meccariello hos The Sabot.

Närbild på Yohei Fukudas RTW.

Närbild på Yohei Fukudas RTW.

Sulan på densamma.

Sulan på densamma.

Penny loafer i grain-mocka från The Sabots egna linje.

Penny loafer i grain-mocka från The Sabots egna linje.

Skoprat.

Skoprat.

Jan Kielmans bord.

Jan Kielmans bord.

Maciek Kielman måttar en kund.

Maciek Kielman måttar en kund.

Kielman-sula.

Läckra väskor från Malton Kielman.

Läckra väskor från Malton Kielman.

Yanko var populära bland besökarna.

Yanko var populära bland besökarna.

Full brogues.

Full brogues.

Sula med stängd kanal och svagt välvd midja.

Sula med stängd kanal och svagt välvd midja.

Uppställningen.

Uppställningen.

Hiro Yanagimachis skor är rena konstverken.

Hiro Yanagimachis skor är rena konstverken.

Den internationella lästen som är basen för trunk showsen i Europa och USA. Nu hade ohan också med sig en ny loafer-läst som provades ut.

Den internationella lästen som är basen för trunk showsen i Europa och USA. Nu hade ohan också med sig en ny loafer-läst som provades ut på flera besökare, för få feedback innan den färdigställs.

Här syns loafers-provskor på nya lästen till höger på bordet.

Här syns loafers-provskor på nya lästen till höger på bordet.

Delikat adelaide.

Delikat adelaide.

Mocka-chukka från svenska märket Myrqvist, Herrstils egna satsning.

Mocka-chukka från svenska märket Myrqvist, Herrstils egna satsning.

Fin sulfinish.

Fin sulfinish.

Line-upen.

Line-upen.

Utbudet av Springyards skovårdsprodukter ökar hela tiden. Nytt i år var bland annat exklusiva fotbäddar och sulor.

Utbudet av Springyards skovårdsprodukter ökar hela tiden. Nytt i år var bland annat exklusiva fotbäddar och sulor.

Skovårdsprat.

Skovårdsprat.

Fler produkter.

Fler produkter.

Roland Olsson, en av oss i arrangörsgruppen, i samtal med besökare.

Roland Olsson, en av oss i arrangörsgruppen, i samtal med besökare.

Fred & Matt-galoscher som provades.

Fred & Matt-galoscher som provades.

Den ordentliga gummisulan.

Den ordentliga gummisulan.

Magic Mikes tillhåll.

Magic Mikes tillhåll.

Berg & Berg, som började med slipsar och näsdukar, har idag ett relativt brett utbud av olika plagg och accessoarer. Och mer kommer.

Berg & Berg, som började med slipsar och näsdukar, har idag ett relativt brett utbud av olika plagg och accessoarer. Och mer kommer.

Hösttoner på dessa slipsar.

Hösttoner på dessa slipsar.

Daniel Wegan och Neus Benavent från Gaziano & Girling språkar med Niklas Nordin, bekant för patineringsartiklarna här på Shoegazing.

Daniel Wegan och Neus Benavent från Gaziano & Girling språkar med Niklas Nordin, bekant för patineringsartiklarna här på Shoegazing.

Läckra boots.

Läckra boots.

Yohei Fukuda RTW.

Yohei Fukuda RTW.

Även polackerna kan måla skor.

Även polackerna kan måla skor…

...och använda exoktiska material.

…och använda exoktiska material.

Många provade ut storlekar under dagen.

Imponerade blickar på Hiro Yanagimachis skor.

Imponerade blickar på Hiro Yanagimachis skor.

SM-finalisterna, från vänster Anders Sundström, Jonathan Petersson och Johan Wennerholm.

SM-finalisterna, från vänster Anders Sundström, Jonathan Petersson och Johan Wennerholm.

Som vanligt stor publik under finalen.

Som vanligt stor publik under finalen.

Alla tre finalisternas skor, från vänster segraren Johan Wennerholms, Anders Sundströms och Jonathan Peterssons. Snyggt resultat av alla tre.

Alla tre finalisternas skor, från vänster segraren Johan Wennerholms, Anders Sundströms och Jonathan Peterssons. Snyggt resultat av alla tre.

Svenska mästaren med folk från Brunngård, som har märket Springyard. Från vänster Ludwig Aholt, VD Brunngård, Paul Brunngård, medgrundare och styrelsordförande, och Niclas Andersson, Key Account Manager och vår kontakt för super trunken.

Svenska mästaren (längst till höger) med folk från Brunngård, som har märket Springyard. Från vänster Ludwig Aholt, VD Brunngård, Paul Brunngård, medgrundare och styrelseordförande, och Niclas Andersson, Key Account Manager och vår kontakt för super trunken.

Dennis Boström lär ut skovård...

Dennis Boström lär ut skovård…

...som besökare provade på direkt.

…som besökare provade på direkt på plats.

The Sabot-sula.

The Sabot-sula.

Närbild på Hiro Yanagimachi sko.

Närbild på Hiro Yanagimachi sko.

Accessoarer från Malton Kielman.

Accessoarer från Malton Kielman.

Det är alltid bra drag med folk på super trunken.

Några av dagens 700 besökare.