Amerikanska skokoncernen Caleres har köpt upp Allen Edmonds, en av världens största tillverkare av Goodyear-randsydda skor, för den mastiga summan 2,3 miljarder kronor (255 miljoner dollar). Som vanligt vid liknande övertaganden oroar sig kunderna för vad som kommer hända med märket och vad som kan komma att förändras. Det finns både anledning till oro och ro.

 

Caleres, tidigare Brown Shoe Company, är en jätte inom den amerikanska skoindustrin. De äger bland annat butikskedjan Famous Footwear som har över 1 000 butiker i USA, en motsvarighet till Nilsons här på hemmaplan kan man säga. De äger också många skomärken, främst på damsidan, som Sam Edelman, Diane von Furstenberg, Vince, Fergie Footwear, Franco Sarto, Dr Scholl’s Shoes med flera. Som synes en helt annan typ av skomärken än vad Allen Edmonds är, som är betydligt mer premium än övriga i uppställningen. Knappt 100 år gamla Allen Edmonds tillverkar över en halv miljon skor om året, de flesta fortfarande i USA, och är ett mycket starkt varumärke inte minst på hemmaplan.

 

Klassiker från Allen Edmonds.

Ljusbruna klassiker från Allen Edmonds. Bilder: Allen Edmonds

 

Caleres miljardköp av Edmonds har så klart skapat stor debatt bland dess kunder, bland annat efter att Caleres VD Diane Sullivan  pratat om expansion och gemensam materialinköp. Exempelvis på forumet Ask Andy About Clothes gick diskussionerna så höga att Allen Edmonds VD Paul Grangaard själv kände sig nödgad att gå in och ge sin bild av uppköpet. Greengard kommer att forstätta som VD, vilket är ett tecken på att Caleres åtminstone inte inledningsvis planerar att göra några stora förändringar hos AE. Paul Greengard menar att det är en fördel att man är ensam inom sitt segment hos Caleres, då kan de fortsätta arbeta efter eget huvud utan att behöva navigera runt andra märken inom samma koncern. Han skriver också att även om de vill växa så vill de fortsätta på inslagna banan, man kommer fortsatt satsa på produktionen i Massachusetts-staden Port Washington, eventuella samarbetem inom materialsourcing handlar om enstaka interna delar och läster, och ledning och personal är kvar som innan. Allen Edmonds har också tidigare haft flera stora ägare genom åren, utan att det gått helt åt skogen för det, exempelvis är det riskkapitalbolaget Brentwood Associates som nu säljer Allen Edmonds, efter att ha ägt det sedan 2013.
Vad man kan konstatera är att det är omöjligt att säga vad uppköpet kommer att innebära i nuläget, tiden får utvisa vad Caleres ägandeskap innebär för anrika Edmonds.