Just nu pågår lite av en ny vurm för ofodrade skor, inte bara när det gäller lätta sommarloafers utan även andra modeller. Ofodrat har en del trevliga fördelar, men för också med sig flera nackdelar som man bör vara medveten om vid köp. Här en genomgång av den ofodrade skons egenskaper.

 

Ofodrad derby från Alden. Bild: Frans Boone

Ofodrad derby från Alden. Bild: Frans Boone

Standard i klassiska kvalitetsskor är att skorna är helt fodrade med läder. När man pratar om ofodrade skor är de sällan helt gjorda utan foderläder, för hälkappan bak behöver man täcka med foder och det görs ofta även längs övre kanten vid öppningen för att ge stadga och skydd. Ibland fodras hela bakre delen, ungefär fram till plösen, medan vampen lämnas ofodrad.

Vi börjar med de trevliga egenskaperna, fördelarna. En ofodrad sko blir mjukare och upplevs ofta bekvämare direkt från start. De blir också luftigare och svalare, och om skorna används barfota är det ofta bekvämare med en lite ruggad köttsida eller grainsida (om det är mockaskor i reversed calf) än vanligt läderfoder, som kan ha en tendens att ”klibba fast” lite i huden. Det är därför skotypen också traditionellt använts främst för lättare sommarloafers, det dess egenskaper är bäst lämpat för, helt enkelt. För modeller där man vill ha en avslappnad, ledigare känsla över skon kan det också passa sig väl med ofodrat.

Somriga ofodrade loafers från Gaziano & Girling, gjorda i mocka med scotch grain-prägling.

Somriga ofodrade loafers från Gaziano & Girling, gjorda i mocka med scotch grain-prägling.

Så om vi går över till nackdelarna, så är det främst en viktig sådan, och det är att livslängden på en ofodrad sko kommer att vara kortare än en vanlig läderfodrad. Det är stor skillnad på att bara ha ett tunt lager läder mot när du har ett lager med foderläder plus i regel olika förstärkningar mellan ovanläder och foder. Det förstnämnda kommer oundvikligen att nötas ner och gå hål snabbare. Då stadgan är mindre brukar ofodrade skor också tappa formen snabbare och mer. Värt notera är också att då man i regel använder kromgarvat läder som ovanläder för skor, så kan det för de som går strumplös i skorna uppstå kromallergibesvär. Att gå strumplös i vanliga läderfodrade skor är lugnt även för allergiker, då man i princip alltid använder kromfritt foderläder. Som sammanfattning handlar det alltså om att man vid köp av ofodrade skor ska vara medveten om vilka egenskaper en sådan sko har, också för att veta hur man bäst använder dem.

Att man gör ofodrade skor behöver inte nödvändigtvis handla om att man vill kapa kostnad, även om det generellt är lite billigare att göra en ofodrad sko än en fodrad. Tygfodrat är en annan sak, där man använder textilkanvas oftast då i den främre halvan av skon, där handlar det uteslutande om att kapa kostnader, finns egentligen inga fördelar även om vissa tillverkare gärna påstår att det skulle vara svalare med tygfoder. Men det transporterar inte bort fukt på samma sätt som läder, börjar lättare lukta och blir ofräscht, och går garanterat sönder snabbare, mer likt ofodrat på det sättet.

Edward Green tog ifjol fram en ofodrat version av split toe-modellen Dover. Här ser man hur man har en kant med foder ovantill vid öppningen, och de har också tagit bort bakhättan och gör bara en söm här, som går lite annorlunda jämfört med vanliga Dover då ju dess syfte är att hålla fast det läderfoder som finns baktill för att täcka hälkappan. Bild: Viola Milano

Edward Green tog ifjol fram en ofodrad version av split toe-modellen Dover. Här ser man hur man har en kant med foder ovantill vid öppningen, och de har också tagit bort bakhättan och gör bara en söm här, som går lite annorlunda jämfört med vanliga Dover då ju dess syfte är att hålla fast det läderfoder som finns baktill för att täcka hälkappan. Bild: Viola Milano

En annan sak att tänka på, åtminstone enligt mig, är att man kan vara ganska skeptisk mot ofodrade skor, eftersom man betalar en extra kostnad för en konstruktion som kan sägas vara onödig och som gör skon styvare och tyngre. Som vi har talat om kommer ofodrade skor att ha ovanläder som spricker snabbare än fodrade skor. Om man ser det på det sättet är det mer logiskt att använda Blake, Bologna eller liknande, som är lättare, mer flexibla men ändå omsulningsbara konstruktioner som går mer naturligt ihop med den mjuka sko man vill uppnå med ofodrade skor.

Chukkas görs inte sällan ofodrade, här en modell från Church's.  Bild: Shoe healer

Chukkas görs inte sällan ofodrade, här en modell från Church’s. Bild: Shoe Healer

Strumplöst i ofodrat. Bild: Put This On

Strumplöst i ofodrat. Bild: Put This On