En kubansk klack på känga från svensk-italienska Project TWLV.

Project TWLV är ett nytt svensk/italienskt kvalitetsskomärke i övre mellanprissegmentet, som gör Blake/Rapid-sydda och Goodyear-randsydda boots. Grundat av två personer med lång erfarenhet från skobranschens mer fashioninriktade del, som nu tar med sig sina kunskaper och kontakter därifrån för att få stor spridning på märket.

 

Den ena av dem är Göteborgsbaserade Henrik Hobik, som drivit nordiska agenturverksamheten Selected Brands i över 20 år, i nuläget har de märken som Ugg, Sperry, Hush Puppies, Supra med flera. Den andre är Antonio Panella, italienare boende i Schweiz, som under 12 år var den kreativa hjärnan bakom Paul Smiths succésatsning på skor.
Det började på ett klassiskt sätt förrförra sensommaren, Henrik Hobik var på jakt efter kängor som hade konstruktionen och känslan hos de klassiska workwear-bootsen, men med en uppdaterad, lite modernare look. När han inte hittade några föddes tanken att börja tillverka de själv istället. Han hade precis klivit ner från VD-posten i bolaget och var arbetande styrelseordförande, med lite mer frihet, och ville ta sig an en ny utmaning som att bygga ett eget skomärke från grunden skulle vara.
– Jag hade haft lite kontakt med Antonio Panella under hans tid på Paul Smith, då vi distribuerade märket då, så jag ringde upp honom för att ställa lite frågor och få lite tips och råd. Då visade det sig att han två dagar innan sagt upp sig från Hugo Boss där han jobbat, och han tände direkt på idén, berättar Henrik Hobik.

 

Henrik Hobik, en av två bakom Project TWLV.

Henrik Hobik, en av två bakom Project TWLV.

En chelsea boot som Antonio Panella designat, där man kan se släktskapet med en del av det han gjorde hos Paul Smith.

En chelsea boot som Antonio Panella designat, där man kan se släktskapet med en del av det han gjorde hos Paul Smith.

 

Jag träffar honom i Selected Brands lokaler mitt i Göteborg, där ett litet mötesrum sedan en tid får agera som showroom för Project TWLV. Här trängs modeller från den första kollektionen som precis börjat säljas med varianter som kommer senare i vinter, plus en radda olika samples som man tagit fram.
För det gick fort där efter telefonsamtalet med Antonio. Henrik hade tänkt göra sex styles, när Antonio kom in sa man att han skulle ta fram sex styles till, därifrån härstammar namnet Project TWLV (även om det inte stannade vid den ursprungliga tanken på tolv styles). Att man plockat bort vokalerna handlar mest om att förenkla varumärkesregistrering. Genom Antonios många kontakter bland skofabriker i Italien hittade man snart en bra samarbetspartner i en liten fabrik i Toscana.
– De har varit flexibla och snabba, vilket absolut underlättat arbetet med märket, säger Henrik Hobik.
Han själv är nere med jämna mellanrum, men framför allt Antonio är där ofta och är relativt hand-on i produktionen och gör också kvalitetskontrollen på plats.

 

Rejäl wingtip i en rödbrun variant av deras cordovan-läder.

Rejäl wingtip i en rödbrun variant av deras cordovan-läder.

 

Project TWLVs skor är Blake/Rapid-sydda eller Goodyear-randsydda, uppdelat mellan relativt sett lite nättare chelsea boots och sidsömmade kängor gjorda med Blake/Rapid, och grova rejäla kängor med ibland dubbla sulor och kubanska klackar som är randsydda. Materialen de använder är dels olika grain-läder, lite känguru och också hästläder som kallas soft cordovan och cordovan. Det är inte vanliga shell cordovan-hudar, utan det som ofta benämns culatta som är hästrumpan med liknande garvningsprocess som shell cordovan, men det är inte muskelmembranet som används utan den yttre grain-delen.
– Senare i vinter släpper vi också en modell som kommer vara tillverkad helt i material från svenska garveriet Tärnsjö. Ovandelen i deras lite grövre mocka, foderläder och också sulor som allt är vegetabiliskt garvat. Det känns väldigt roligt att göra kopplingen till Sverige tydligare på det sättet, säger Henrik.
Priserna börjar på cirka 4 300 SEK (€450), upp till vissa Goodyear-randsydda modeller i deras cordovan som går på omkring 7 250 kronor (€750). Nu har jag bara inspekterat skorna lite kort, men det känns som att kvalitetsnivån är helt okej för priset. Just nu är det bara herrskor, men damskor kommer senare i vinter.

 

Modellen Flame i tre nyanser av mocka från Tärnsjö.

Modellen Flame i tre nyanser av mocka från Tärnsjö.

Sula på en av de ovanstående, också i läder från Tärnsjö.

Sula på en av de ovanstående, också i läder från Tärnsjö.

 

Vid Pitti Uomo i januari visade man upp skorna för första gången, och sedan dess har man deltagit i inte mindre än sju mässor, plus en del andra kundbesök inklämt emellan. Det hårda arbetet har gett resultat. Redan nu med första mindre höstkollektionen har man flera återförsäljare runt om i världen. I Sverige finns man bland annat hos NK i Stockholm och Lester i Göteborg, i övriga världen säljs de hos exempelvis Eger i Oslo, Coccodrillo i Antwerpen, Lodenfrey i München och inte minst Barney’s i New York.
– Intresset har varit över förväntan. Produkterna är en del, men självklart spelar vår bakgrund en stor roll. Många vet vilka vi är och vågar satsa på märket, säger Henrik Hobik.
Han beskriver själv arbetet med Project TWLV som lite av en nystart för honom. Efter att enbart ha jobbat med mer fashionbetonade skor och kläder i decennier är traditionellt konstruerade skor en ny väldigt intressant värld, och att dessutom driva eget märke med allt vad det innebär ger ny glöd.
– Jag lär mig väldigt mycket hela tiden. Men har också med mig mycket från min bakgrund, precis som Antonio har. Att ta den här typen av produkt ut så brett som vi hoppas lyckas med hade varit svårt att göra för ett par novisa skonördar.

 

Derbykänga i svart scotch grain.

Derbykängan Royal i svart scotch grain.

Samma modell i svart cordovan.

Samma modell i svart cordovan.

Grov Ridgeway-sula.

Grov commando-gummisula.

Fem dammodeller som snart lanseras.

Fem dammodeller som snart lanseras.

En annan nyhet i kommande lansering är den här typen av lädersula med gummiinlägg.

En annan nyhet i kommande lansering är den här typen av lädersula med gummiinlägg.

Flame i känguruläder.

Flame i känguruläder.

Skaften på wingtip-kängan ser trevligt vadderad ut.

Wingtip-kängan i svart med trevligt vadderad plös.