Spanska Crownhill Shoes är en av många nya aktörer i det lägre prissegmentet av klassiska kvalitetsskor. De konkurrerar inte minst med imponerande materialspecifikationer sett till priset. Här en recension av en plain cap toe oxford från märkets Goodyear-randsydda premiumlinje. Också info om Shoegazing After Work i Stockholm 17 augusti.

 

 

The Stewart.

The Stewart.

 

FAKTA:
Märke: Crownhill Shoes
Modell: The Stewart
Färg: Dark brown
Läst: Faraday
Storlek: UK10,5 standardvidd
Sula: Enkel lädersula, J. Rendenbach
Pris: 2 383 SEK (€260) (skorna är recensionsex från Crownhill)

 

 

 

Tillverkaren

Crownhill Shoes är ett ungt märke som bara funnits i några år. Skorna tillverkas i Spaniens största skoregion, Almansa, i Valencia-regionen, i några olika fabriker beroende på typ av sko. Man har på relativt kort tid byggt upp ett stort utbud av olika typer av skor, allt från lätta sommarloafers till grövre kängor, och även en kollektion damskor. Konstruktionsmetoderna varierar, men stommarna består av en linje durksydda skor, och så premium-linjen som görs med Goodyear-randsöm.

 

Lite olika modeller från deras utbud.

Lite olika modeller från deras utbud.

 

 

 

Beställningsförfarande

Som många av de nya märken som etablerar sig nu säljer Crownhill bara direkt till kund. Genom att kapa återförsäljarledet kan man hålla nere priserna. De har en egen fysisk butik i Madrid, men för de flesta är det via deras hemsida som man kan få tag på märkets skor. Hemsidan är hyfsat snygg och framför allt fylld med en hel del information. Man visar många bilder på skorna, berättar om materialen, har en flashig om än kanske väl förenklad storleksguide, och så vidare.

 

Förpackningen för premium-linjen.

Förpackningen för premium-linjen.

 

Då man använder europeiska storlekar och dessutom halvnummer har man stora möjligheter hitta en sko som sitter rätt, även om det kanske kan vara lite vanskligare veta exakt vad som är rätt. Företaget erbjuder fri internationell frakt, vilket förenklar byte av storlek, även om man fortfarande måste stå för en eventuell retur om man behöver byta storlek. Man kan enkelt välja valuta för att se den faktiska kostnaden för en, då SEK är ett av alternativen. Crownhill har som sagt en linje med durksydda skor, som ligger på drygt 1 500 SEK (€160), och så Premium Grade som kostar knappt 2 400 kronor (€250).

 

 

 

Allmänt om skorna

Modellen The Stewart är en klassisk plain cap toe oxford, gjord i mörkbrunt slätpressat full grain-läder från välrenommerade franska garveriet Haas. Den har en enkel ekgarvad lädersula gjord av tyska J. Rendenbach, stängd kanal under sulan och en svagt välvd midja. Lästen Faraday har en mjukt fyrkantig tå med liten mejsling av ovandelen av tåspetsen. Den levereras med två skopåsar, ett litet skohorn i plast och i mitt fall också med deras egna skoblock (som kostar drygt 200 kr vid köp av skor), som inte är lästade, men sitter fint i skorna.

 

Klassisk modell.

Klassisk modell.

Svagt fyrkantig tå.

Svagt fyrkantig tå.

Front view.

Front view.

 

 

 

Konstruktion och material

Som nämnts så har Crownhill satsat en hel del på att få fina material till lågt pris. Deras ovanläder köps enbart från välkända garverier som Du Puy, D’Annonay och Haas i Frankrike, Weinheimer i Polen, Ilcea i Italien och Charles F. Stead i England. Det här gäller alltså även deras billigare linje, men i premiumkollektionen är urvalet av hudar och del på hud lite bättre. Dessutom har då premiumlinjen ekgarvade sulor från J. Rendenbach, som räknas som bland de bästa lädersulorna i världen. Hållbarheten i dessa är klart mycket bättre än vad skor i den här prisklassen brukar ha, faktiskt bättre än vad skor i dubbla prisklassen brukar ha. Även ovanlädret upplever jag som riktigt bra för att vara skor för under 2 500 kronor. Även om man köper fint läder kan man använda sämre delar av dem, men på mitt par har urvalet varit klart bra.

 

JR-sulor med stängd kanal, om än inte prydligaste arbetet.

JR-sulor med stängd kanal, om än inte prydligaste arbetet.

Tajt skuren sulkant, och även här kan man se att det är lite rufft gjort.

Tajt skuren sulkant, och även här kan man se att det är lite rufft gjort.

På andra skon är det bättre, mer prydligt utfört arbete.

På andra skon är det bättre, mer prydligt utfört arbete.

 

Om ovanlädret är riktigt imponerande för sin prisklass, så lämnar nivån på hantverk och finish en del övrigt att önska. Det ser ut att vara relativt snabbt byggda skor, med små missar här och där. Inga större problem, och med tanke på priset ingenting som är en dealbreaker, men lite synd att man inte lyckas nå upp till samma fina nivå som på materialet, vilket hade gjort skorna extremt prisvärda. Samtidigt ska sägas att ambitionen är rätt hög, högre än många konkurrenter, med ritsnedlagda sömmar, lite välvda midjor och mycket tajt skuren sulkant, som exempel. Så visst, de har inte gjort det så lätt för sig.
Något som skiljer mot många övriga Goodyear-randsydda skor är att man använder en innersula med skumgummikärna. En smaksak om det är något man uppskattar, det går ut över andningsförmågan, men kan säkert uppfattas som bekvämt för vissa.

 

 

 

Passform

Lästen Faraday har en svagt fyrkantig tå, och den beskrivs av Crownhill som lite utdragen, vilket jag inte skulle kalla den. Tvärtom upplever jag den rätt kort och lite stubbig. Har sett att det är flera nya märken som kör på den här looken, så möjligt att det är något som är populärt. Även här pratar vi om smaksak huruvida man tycker att det är snyggt eller inte. Den är rätt liten i storleken, jag körde storlek EU45 och den var helt okej överlag, men tårna hade det lite trångt. Jämfört med referenslästen, Loake Capital, där jag har UK10, är den här i EU45 aningen mindre, och då framför allt på längden, men insteget är ungefär jämförbart.

 

Lästen är lite kortare än många andra, en look som verkar växa i popularitet.

Lästen är lite kortare än många andra, en look som verkar växa i popularitet.

-

Lädret från Du Puy är riktigt trevligt.

Hålfoten.

Hålfoten, där sulkanten är ännu tajtare skuren.

 

 

 

Sammanfattning

Crownhill Shoes erbjuder mycket för pengarna, inte minst då materialmässigt där man som jag upplever det håller en kvalitet som är nivå med många märken som kostar klart mer. Jobbar de vidare i fabriken för att få upp nivån på detaljarbetet i konstruktionen så är de med där uppe bland de märken som brukar slåss om benämningen ”mest bang for the buck”. Jag skulle personligen också gärna se läster som var lite längre i formen.

 

Avslutningsvis lite fler bilder på skorna.

Avslutningsvis lite fler bilder på skorna.

-

-

-

 

 

 


 

 

Nu kör vi en Shoegazing After Work i Stockholm igen, den 17 augusti efter klockan 18. Plats är standardstället numera, Bierhaus på Tegnérgatan 10. Varmt välkomna alla skointresserade!

 

-