Amerikanska GlenKaren lanserade för ett par år sedan en serie skovårdsprodukter mer naturlig och skonsam mot människa och miljö än någon annan. Nyligen utökade de sortimentet med en ny högintressant produkt, en skokräm som ska göra dina vanliga läderskor vattenavvisande. Shoegazing har testat hur väl den fungerar i praktiken.

 

FAKTA
Märke: GlenKaren
Produkt: Water Resistant Cream Shoe Polish
Pris: 189 SEK/100 ml

 

Produkten i fråga.

Produkten i fråga.

 

Bakgrund och fördjupning

I Sverige saluförs GlenKaren av nätbutiken Skolyx, som har hela deras ordinarie utbud och dessutom specialbeställd polish i mörkbrun och svart, som inte ens säljs på GlenKarens hemsida. GlenKaren är startat av makarna Glen och Karen Tippets från Oregon i USA. Karen störde sig på att det luktade så illa när Glen putsade skorna hemma, och tillsammans utvecklade de GlenKaren, en skovårdsserie med kräm, polish och cleaner/conditioner. Produkterna är helt naturliga, biologiskt nedbrytbara och ofarliga för människa och miljö. De liknar andra premiumskovårdsprodukter som Saphir Medaille d’Or, Collonil 1909, Burgol med flera i att de använder bivax och karnubavax för glans och skydd, men när det kommer till lösningsmedel och olja som också behövs för skovårdsprodukter skiljer de sig markant. Istället för terpentin som lösningsmedel och minkolja som olja, vilket är vanligast för fina skovårdsprodukter, användet GlenKaren apelsinterpen som lösningsmedel och oljan är ekologisk kokosolja. En recension av GlenKarens standardskovårdsserie har jag gjort här.

Med sin nya skokräm med tillägget Water Resistant lanserar man en produkt som inte bara sticker ut i innehåll, utan också funktion. Det handlar om en produkt som ska ge ett betydligt bättre skydd mot väta en vad vanlig skokräm och polish kan skapa. Som ni säkert vet är det främst med ett tjockare lager polish som det verkligen byggs upp ett motstånd mot vatten, men det går bara att bygga upp på tå och häl där lädret inte rör sig, annars spricker polishen direkt. Andra lösningar för att skapa vattentålighet, som impregneringsspray eller ordentlig infettning, är bara för mocka och nubuck respektive grövre skor som oljat läder, grova kängor och dylikt, ingenting för mer dressade skor i vanligt slätpressat läder.

 

Natriumbentonit, den speciella ingrediensen i GlenKarens nya produkt. Bild: Indonesian Alibaba

Natriumbentonit, den speciella ingrediensen i GlenKarens nya produkt. Bild: Indonesian Alibaba

 

Det GlenKaren gjort med sin Water Resistant-kräm är att ha lagt till ämnet natriumbentonit, som egentligen är en sorts naturlig lera. Ämnet är en mineral som bildades när vulkanaska reagerade med saltvatten för miljontals år sedan, och finns främst i Black Hills-regionen i USA. Det används till allt från klumpbildande kattsand till ansiktsmasker. Vad som är speciellt här är att när natriumbentonitmolekyler ligger i kontakt med garvat läder så binder det vatten på utsidan av molekylerna, och bildar på så sätt alltså ett skyddande lager mot väta. Det som är speciellt är också att natriumbentonitmolekylen växer när den är i kontakt med vatten och då har ovannämnda egenskaper, men när dem torkar så krymper de och släpper igenom luft och låter lädret andas som vanligt. Ytterligare en god egenskap är att det inte går att skölja bort med vatten, utan alltså håller sig beständigt även efter att ha utsatts för ordentligt med väta.

Med andra ord är det en riktigt spännande produkt som GlenKaren lanserat, som lovar mycket, men vad håller den?

 

Användning

GlenKarens Water Resistant Cream Shoe Polish  kommer i samma stora 100 ml glasburkar med stor praktisk öppning som övriga GlenKaren-produkter, och är även på etiketten förvillande lik vanliga skokrämen, bara en liten ”överkryssad” vattendroppe högst upp skvallrar om att det är WR-produkten vi har att göra med. När man börjar använda den känner man direkt igen apelsindoften från deras andra produkter, men det märks dock snabbt en skillnad mot vanliga krämen, och det är en positiv sådan. WR-krämen är nämligen mer lättarbetad än GlenKarens vanliga skokräm, som är väldigt hård. Water Resistant är mjukare och smidigare att jobba in i lädret, även om den inte är lika enkel som exempelvis Saphir Medaille d’Or-krämen. Krämen jag provade var mellanbruna Brown, som är pigmenterad men inte med lika mycket färg som nämnda Saphir-produkt eller Collonil 1909-krämen, exempelvis. GK WR-krämen finns också i svart, mörkbrun, burgundy, walnut och ljusbrun.

Jag har använt GK WR-krämen på ett par Alfred Sargent Exclusive Hunt i ljusbruna nyansen Chestnut nu under några månaders tid. Jag såg en poäng i att prova produkten på en ljusbrun sko, då det ju i regel är känsligare för väta och vattenfläckar. När jag la på krämen först så gjorde jag ingen strippning eller så, utan la bara på två lager av Water Resistant-krämen och sedan polish som vanligt. Jag gjorde också direkt ett test där jag stänkte en mindre mängd vatten på skorna och lät det ligga i fem minuter, för att se hur vattentåligheten fungerade. Som jämförelse gjorde jag samma moment på mina Bestetti Novecento Maverick, även de ljusbruna, men som då behandlats främst med Saphirs Medaille d’Or-produkter.

Nedan två filmer och en del bilder som illustrerar resultatet, någon sorts simulering av en mild regnskur, även om det inte blir helt rättvisande då skorna ju står stilla och lädret inte rör sig. Först på Bestetti-skorna med Saphir-grejer (man kan med fördel spola framåt om man inte nödvändigtvis vill titta i fem minuter på hur lädret sakta reagerar på vattnet):

 

Innan.

Innan.

Precis fått vattnet på sig.

Precis fått vattnet på sig.

Efter fem minuter.

Efter fem minuter.

Efter, när de är torkade med papper.

Efter, när de är torkade med papper.

 

Och så Alfred Sargent-skorna med GlenKaren Water Resistant:

 

Innan.

Innan.

Precis fått vattnet på sig.

Precis fått vattnet på sig.

Efter fem minuter.

Efter fem minuter.

Efter, när de torkats av.

Efter, när de torkats av.

 

Som synes så märks det att GlenKaren Water Resistant-krämen faktiskt har en vattenavvisande effekt. Man kan se att jag missat med putsningen en del på något ställe vid vingen och vid medaljongen, där vattnet tränger in i lädret, men i övrigt håller sig vattnet utanpå lädret. Här hade jag som sagt då bara lagt på två lager med GK WR-krämen, med tiden kommer fler lager på och man kan tänka sig att man bygger upp ett stabilare skydd. På Bestetti-skorna tränger det på de flesta ställena vid vampen in i lädret, det är bara på tåhättan som har en spit shine på sig som håller emot vattnet helt.

Här också en film när jag häller vatten över Alfred Sargent-skorna, där man kan se att vattnet går i lädret på samma ställe som innan där krämen inte lagts på helt ordentligt, men i övrigt står det emot bra:

 

 

Även ute i verkligheten märker man att GlenKarens produkt verkligen ger ett bättre vattenskydd än vanliga skovårdsprodukter. Det är dock inte så att de är helt vattentäta, som galoscher eller liknande, men motståndskraften är betydligt bättre. Ju längre skorna användes desto mer upplevde jag dock att vattnet nådde in i lädret, och man kan tänka sig att det beror på att krämen av skons rörelse och i samband med borstning annan använding nöts av (även om natriumbentoniten inte ska påverkas av just vatten, så är det rimligt att yttre påverkan gör att den avlägsnas i viss mån). Här ett par bilder som visar hur skorna såg ut när jag hamnade i en ordentlig skur med vanliga skovårdsprodukter på, och sedan en på hur de såg ut efter en skur där skorna hade behandlats med GlenKaren Water Resistance-krämen:

 

Ordentligt genomblöta med vanlig skovård på, förutom lite på välputsade tåkappan.

Ordentligt genomblöta med vanlig skovård på, förutom lite på välputsade tåkappan.

Här med GlenKaren-krämen på skorna. Inte så att de är helt vattentäta som synes, men en klar skillnad mot innan utan tvekan.

Här med GlenKaren-krämen på skorna. Inte så att de är helt vattentäta som synes, men en klar skillnad mot innan utan tvekan. Om respektive skur var helt jämförbar låter jag vara osagt, det minns jag inte, men vid båda fototillfällena ovan var det rätt rejäla regnomgångar de fick utstå.

 

Om natriumbentonit har någon negativ påverkan över tid på lädret, exempelvis om det trots allt ändå täpper igen porerna i lädret trots GlenKarens uppgifter att så inte är fallet, det får tiden utvisa.

 

Sammanfattning

GlenKarenWater Resistant Cream Shoe Polish  är onekligen en väldigt spännande och i dagsläget rätt unik produkt. Även om ens mer dressade läderskor eller kängor inte blir helt vattentäta, så blir de helt klart mer vattentåliga med produkten. Jag kommer fortsätta använda den på de skor jag har med gummisulor som är de som i regel utsätts för väta, och se hur det fortsätter att fungera med tiden. Då det är en ny produkt som inte testats under längre perioder på läder, och det därav kan sägas råda en viss osäkerhet kring hur det påverkas på sikt, känner jag att det finns en poäng i att ha det på bara just dessa skor nu inledningsvis, och utvärdera produkten även under en längre period. Det må kanske inte vara en jätterevolution till skovårdsprodukt, men en liten revolution kan man nog med gott samvete kalla det.