En vanlig fråga på forum och i bloggkommentarsfält är om skosnören till boots som går sönder väldigt snabbt. Många undrar om det är normalt, var man kan köpa tåliga skosnören och så vidare. Min erfarenhet är att många har problem med sönderslitna skosnören enbart på grund av ett enkelt handhavande fel, och i de fall där det faktiskt handlar om vassa snörhål eller snabbhakar finns det också en rätt enkel lösning.

Snabbhakar som oftast finns på högre snörkängor likt dessa är oftast det som ligger bakom att snören till kängor slits snabbt, men drar man bara åt snörena på rätt sätt så är det oftast inte några problem.

Vi börjar med själva handhavandefelet som många gör. Boven i detta är de så kallade snabbhakarna, som är väldigt praktiska då de gör att man betydligt enklare kan komma i och ur kängorna, men samtidigt är lite vassare och inte lika skonsamma mot skonsörena som de vanliga snörhålsringarna. Men ett par skosnören klarar ändå lång tids användning av kängor med snabbhakar, så länge man drar åt snörena på rätt sätt.

Felet som många gör är att man lägger snörena runt hakarna, och sedan drar man åt, och så fortsätter man på samma sätt hela vägen upp. Då gnids snörena hårt mot de lite vassa kanterna på hakarna, och slits hårt. Det man istället ska göra är att först dra åt snörena, sedan lägga de runt hakarna, dra åt igen, och lägga runt nästa par hakar. Lite svårt att förklara i text, därför kommer här en film på detta:

En film som visar hur man inte ska och hur man ska dra åt snörningen på kängor med snabbhakar. Ha på ljudet så blir det begripligare. Skorna i filmen och på bilden ovan är Carmina 80184, en av flera nya bootsmodeller som Skoaktiebolaget lanserade på en tillställning nu onsdag kväll. Gjord på Oscar-lästen, och med en slimmad Commando-sulvariant.

Skulle det vara så att man redan gör på detta sätt, eller provar det under en tid, och skosnörena ändå går sönder hela tiden, så kan det vara så att någon eller några av hakarna eller i vissa fall mässingsringarna är ordentligt vassa och skär sönder snörena. Det ska inte vara så, men ibland är de lite halvdana. Då kan man köpa en väldigt liten rund fil, och fila ner det som är vasst. Det går att köpa i välsorterade fackhandlar för industri och hantverkare.

En sådan här typ av fil är så pass liten att det går att fila även små snabbhakar och snörhålsmässingsringar. Bild: Eska