En sak som är tydlig när man läser senaste numret av franska herrskomagasinet Pointure (ett av mig veterligen tre renodlade magasin om herrskor som finns i världen. Pointure är ett systermagasin till franska livsstilsmagasinet Dandy, och utkommer fyra gånger om året) är att allt fler tillverkare lanserar modeller i en flammig brun finish, likt det mycket populära Ilcea Radica-lädret, eller Museum Calf, som John Lobb döpt och etablerat det som. Det handlar alltså om en finish som är jämnt flammig över hela skon, och i regel är hela lädret antikbehandlat från garveriet och alltså inte handgjort i efterhand, som annars är vanligast vid patinering. Då jag uppmärksammat den ökade populariteten av lädertypen i andra sammanhang också och bland tillverkare i alla prissegment, så tänkte här ta och rada upp ett antal oxfords i olika varianter av finishen.

John Lobb Paris Chigwell New Gold Museum. John Lobb får väl anses vara ”originalet”
när det gäller användandet av den här typen av brunt, flammigt läder. De hade länge mer eller
mindre monopol på att använda garveriet Ilceas Radica-läder till skor, och är därför tätt
förknippade med det. Här modellen Chigwell på den fina 2511 lästen. Priset är på
knappt 8000 SEK (€900).
DC Lewis Porter Ilcea Radica medium brown. Det här är en tillverkare som också använder sig av Ilcea Radica-lädret i många av sina modeller. Här till en half brogue på en svagt fyrkantig läst. Skon kostar bara drygt 3000 kronor ($475), vilket ger riktigt mycket sko för pengarna. Sulan är kastanjebarkgarvad och har en läcker ”fiddle waist”. Anledningen till att prisnivån är så låg är att skorna tillverkas i Laos och Taiwan.
Meermin special Made to Order. Vi fortsätter med asiatiskt tillverkade skor, i detta fall spanskägda Meermins specialgjorda MTO-sko, även det i Ilcea Radica-lädret. Det var en grupp-MTO på StyleForum som styrde upp en beställning av modellen, och just nu är en ny omgång av samma sko på gång att beställas, så är du intresserad får du vara snabb. Priset är på cirka 2900 SEK (€330), och de tillverkas med handrandsöm. Leveranstiden är dock relativt lång, först till hösten väntas nästa omgång vara klara. Ryktet säger också att Meermin kollar på att börja erbjuda Ilcea Radica-modeller i det ordinarie utbudet eller åtminstone som ett möjligt MTO-val.
Anthony Cleverley Bodie Bourbon Calf. Nu lämnar vi Ilcea-lädret därhän och går över på andra varianter med liknande brunflammig antiquing. George Cleverleys finaste RTW-linje Anthony Cleverley är helt fantastiskt fina skor, tillverkade i Crocket & Jones fabriker. Den här plain cap toe oxforden är ohyggligt vacker, i det AC kallar Bourbon calf. Kostnaden är dock därefter, 10 500 kronor ($1600).
Septieme Largeur Joffre 199 vocalou old brown.  Franska Septieme Largeur som gör skor i det övre budgetsegmentet, med bland annat ritsnedlagda sulor med träpeggade midjor, har nyligen lanserat flera av sina modeller i ett läder de kallar för ”vocalou old brown”, allså ”antik gammal brunn”, rätt och slätt. Kostar drygt 2100 kronor (€245). Här en adelaide på fint balanserade 199-lästen.
Markowski Hubert 195 marron vocalou. Septieme Largeurs systermärke Markowski som ligger ytterligare ett snäpp billigare prismässigt, den här på 1700 SEK (€195), har också ett nytt antikbrunt läder i sortimentet. Det här lite mindre flammigt än SL:s, men gör sig fint på en sådan här klassiskt plain cap toe på något rundare 195 lästen. Markowski håller i mina ögon absolut minst samma nivå som betydligt populärare Loake 1880 eller Herring Classic, men till ett lägre pris.
Barker Lincoln Brown Shadow Antique Calf. Även en sådan ärkebrittisk tillverkare som Barker235 pund.

Förutom ovanstående alternativ fanns nya Church’s modeller i Custom Grade-serien i ett liknande läder på bild i Pointure, som jag dock inte lyckats hitta bilder på på nätet, och som jag skrivit om tidigare så har Vass nyligen börjat erbjuda skor i Ilceas Radica-läder.